fbpx

Sistem "Pronađi m" uskoro u RS-u

Sistem "Pronađi m" uskoro u RS-u

Republika Srpska uskoro uvodi Amber Alert - sistem za hitno obavještavanje javnosti o nestanku maloljetnog djeteta. Isti sistem uspostavljen u Srbiji nosi naziv Pronađi me i upravo je prvi put aktiviran kada je nestala dvogodišnja Danka Ilić iz Bora. MUP RS-a intenzivira aktivnosti na uvođenju ovog sistema.

Prevencija i pravovremeno djelovanje ključni su faktori tokom pronalaska nestalih maloljetnika. U slučajevima nestanka djeteta, sistem „Pronađi me“ omogućava policiji da hitno, putem savremenih sredstava komunikacije obavijesti javnost i tako u potragu uključi širu društvenu zajednicu, objavljujući informacije putem medija, televizijskih i radijskih emisija, interneta, SMS-ova, ekrana na autoputevima i slično.

Kako je kazao ministar unutrašnjih poslova RS-a Siniša Karan, cilj je unaprijediti potragu za nestalim djetetom, i kada to jeste i kada nije krivično djelo - da praktično svaki građani bude policajac.

Srbija je, vođena brojnim prijavama, taj sistem uvela u oktobru prošle godine, a prvi put je aktiviran u martu ove godine, kada je nestala dvogodišnjakinja Danka Ilić iz Bora. Da bi se pokrenuo ovaj sistem, dijete mora biti u životnoj opasnosti.

"Postoje osnovni kriteriji. Ukoliko je dijete mlađe od sedam godina, sistem će se pokrenuti - to je bio slučaj sa našom djevojčicom Dankom Ilić 26. marta. Ukoliko je dijete sa nekim oblikom invaliditeta - tada se sistem pokrene. Ukoliko se pouzdano zna da je dijete žrtva kriminalne otmice i trgovine ljudima - sistem će se pokrenuti. U svakom slučaju - ključno jeste da se pouzdano zna da je dijete u životnoj opasnosti", objašnjava Igor Jurić, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

"Amber Alert" postoji u 22 evropske zemlje, a ideja je da u budućnosti i sve zemlje regiona imaju ovakav sistem. Srbija će pružiti pomoć u njegovoj implementaciji.

"Spremni smo da ga podijelimo sa vama i nadamo se da ćemo u budućnosti imati integrisani sistem koji će pokrivati naše dvije zemlje", kazao je Milan Andrić, predstavnik MUP-a Srbije.

Narodna skupština RS-a je prošle sedmice usvojila izmjene i dopune Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima kojim je omogućeno da MUP pokrene sve aktivnosti na izradi softvera za sistem "Pronađi me".

Federalna.ba