fbpx

Secesionističke stranke osvojile većinu u Kataloniji

h 53972337

Ovakav rezultat predstavlja udarac za španskog premijera Rajoya, koji je smijenio katalonsku vladu i raspisao vanredne izbore.

Katalonske secesionističke stranke osvojile su tijesnu većinu u regionalnom parlamentu, na osnovu 99 posto prebrojanih glasova nakon vanrednih regionalnih izbora održanih u četvrtak.

Tri stranke za nezavisnost zajedno su osvojile 70 mjesta, što je dva mjesta više od proste većine u parlamentu sa 135 zastupnika, prenosi AP.

Taj rezultat znači nastavak neizvjesnosti u Španiji, koja se prije dva mjeseca našla u najvećoj političkoj krizi u posljednja četiri desetljeća nakon što je u katalonskom parlamentu bila izglasana nezavisnost, navodi Hina.

Stranka bivšeg čelnika Carlesa Puigdemonta, Zajedno za Kataloniju, osvojila je 34 mjesta, republikanska ljevica ERC 32, a antikapitalistička stranka CUP četiri, prenosi Tanjug od američke agencije.

Istovremeno, partija Ciudadanos (Građani), koja je protiv nezavisnosti Katalonije, dobila je 37 mjesta, čime je osvojila najveći pojedinačni broj glasova.

Puigdemont: 'Pobjeda Katalonske republike'

Ovakav rezultat predstavlja udarac za španskog premijera Mariana Rajoya, koji je smijenio katalonsku vladu i raspisao vanredne izbore nadajući se da će separatisti ostati van vlasti.

Bivši katalonski čelnik Carles Puigdemont rekao je da većina koju su osvojili separatisti na regionalnim izborima predstavlja pobjedu "Katalonske republike" nad španskom državom.

Bivši članovi katalonske vlade optuženi su za pobunu protiv Španije te se nalaze na uvjetnoj slobodi, pritvoru pored Madrida i u Belgiji dok traje postupak protiv njih.

U petak bi trebali početi razgovori među strankama o formiranju koalicije koji će biti nastavljeni nakon Božića.

Izvor: Agencije