fbpx

Sarajevo / Građani Marijin Dvora ne daju uništavanje stabala

1protesti gradjani 13 RSA

Zelena površina ukrašena stablima i dječijim igralištem, koja se nalazi između zgrada u ulici Franca Lehara u Sarajevu, uskoro bi mogla biti tek uspomena.

Po Regulacionom planu Grada Sarajeva, naime, ovaj bi prostor trebao biti pretvoren u podzemnu garažu. Zbog toga su u Sarajevu danas organizirani protesti građana koji se protive narušavanju dosadašnjeg izgleda parka.

Tim povodom, u parku su se danas okupili građani i neki od zastupnika u Općini Centar, kako bi potpisali peticiju kojom zahtijevaju zaustavljanje procesa i utvrđivanje prijedloga izmjena, odnosno donošenje razumnog rješenja i očuvanje zelene površine.

Mnoga od ovih stabala građani su sačuvali i tokom rata, ne dozvolivši da se pretvore u drva za potreban ogrijev. Oni sada predlažu alternativna rješenja za parking, te zahtijevaju da se stabla zaštite.

Inicijativu je svojim dolaskom na okupljanke u parku podržao značajan broj zastupnika iz mnogih stranaka (Naša stranka, SDP, DF, SDA, SBB) koji očekuju da se zaključci javne rasprave, nedavno provedene, uzmu u obzir.

1protesti gradjani 13 RSA 4

1protesti gradjani 13 RSA 2

1protesti gradjani 13 RSA 3

(radiosarajevo)