fbpx

Sajber nasilje među djecom se dešava već u šestoj godini, neophodan sistemski pristup

Sajber nasilje među djecom se dešava već u šestoj godini, neophodan sistemski pristup

Foto: ena

Uglavnom se bavimo posljedicama kada su u pitanju rizične online pojave kod djece i to je veliki problem. Nedostaje integrisan sistem koji bi djelovao preventivno, ocjena je stručne javnosti pred sam početak trodnevne konferencije "Izgradnja sistemskog odgovora za zaštitu djece i omladine od rizičnih online pojava u Republici Srpskoj".

Danijela Ostojić, klinički psiholog, ocijenila je da su njoj i njenim kolegama u praksi "ruke zavezane jer nemaju kome da se obrate kada se pojavi potencijalni suicidalni adolescent".

"Sajber nasilje je poprimilo ogromne razmjere. Izuzetno mi je drago što se radi na sistemskom odgovoru, kao i što ćemo imati softver koji će da zaštiti djecu", navela je Ostojić.

Ona je rekla kako kulturološki mentalitet balkanskih naroda mentalno još nije dostigao nivo prepoznavanja na vrijeme pojava određenih simptoma, pa psiholozi u praksi imaju već patološke slučajeve.

"Voljela bih da radimo prevenciju u koju će biti svi uključeni. Dakle, školski sistem, roditelji i praksa, odnosno stručna javnost. Kada to bude funkcionisalo kako treba, onda će problemi biti smanjeni", rekla je Ostojić.

Kada je u pitanju sajber nasilje, kako je napomenula, ono se dešava već u samom ranom uzrastu, a to je od šest - sedam godina.

"O adoloscentima da ne govorim, to je tema koja je goruća. Moramo da povedemo računa šta nam djeca rade na telefonu, jer su roditelji jako zapsoleni, djeca ostaju sama kod kuće i telefoni su im dostupni", upozorila je Ostojić.

Ona je dodala da se spektar poremećaja primjećeuje od ranog razvoja, jer mobilni uređaji, ekrani i ta vrsta stimulacije stvaraju probleme u govornom aparatu, razvoju motorike.

"Već od godinu dana djetata imamo problem, kada beba ne pokazuje adekvatan razvoj jer su roditelji davali po četiri - pet sati telefone ili im puštali Baby TV i slično. Tako da je to još jedna aktuelna tema o kojoj treba da pričamo", poručila je Ostojić.

Direktor Agencije za informaciono-komunikacione tehnologije RS Dražen Višnjić izjavio je da je cilj ove trodnevne konferencije pokretanje inicijativa.

"Ova tri dana konferencije vezana su za pet mjera zaštite koje je propisala i predvidjela Vlada RS. Prije nekih 20 dana su formirane radne grupe za svaku od ovih pet mjera. Inicijative imaju za cilj da pokrenu konkretne projekte, uz potpuno učešće stručne javnosti", rekao je Višnjić.

Po njegovim riječima, identifikovana su 43 rizika za djecu na internetu, a sa stanovišta psihofičkih mjera treba da se identifikuje stepen rizika.

"Za kritičan stepen rizika treba imati nultu toleranciju. Recimo, to su forumi o samoubistvima, sadržaj koji šteti zdravlju djece kao što su tzv. pro bulimija, pro anoreksija i ostalo", rekao je Višnjić.

On je naveo da je predviđen i zakonodavni odgovor, uključujući i Krivični zakon.

Na ovoj konferenciji se očekuje oko 400 učesnika.

BHRT