fbpx

Rudari zastarjelom opremom ostvaruju velike rezultate, a od plate jedva preživljavaju

4rudariplate

TUZLA - Povodom Dana rudara rudari u Tuzli juče su još jednom upozorili na zastarjelu opremu i teške uslove u kojima rade.

Uprokos tome, kažu, Rudnici Kreka ove godine su ostvarili proizvodnju od 2,2 miliona tona iskopanog uglja.

U Rudnicima Kreka proizvodi se polovina uglja koji daju rudnici uključeni u koncern "Elektroprivreda BiH".

"Izostala su pompezno najavljivana investiciona ulaganja u Kreku, ona za period 2016 - 2018. I jame i površinski kopovi doslovno vape za modernom opremom, ali i za mlađom radnom snagom", rekao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudara Rudnika Kreka.

Salkan Zukić iz Priluka više od tri decenije radi na površinskom kopu Šikulje. On je dobio nagradu za cijelu grupu u kojoj radi. Kaže da je rudarski život težak.

"Ne ulaže se u rudnike previše. Što se tiče plata, povećane su minimum. Nije to to. Rudar radi samo za preživljavanje. Rudar mora podići kredit ako hoće nešto da uzme u kuću", rekao je ovaj rudar.

Rudari tvrde da nadljudskim naporima ostvaruju velike rezultate sa zastarjelom opremom.

"Znate kako? Vjerujte, pod velikim rizicima svih zaposlenih. Imali smo maćehinski odnos države prema rudnicima", kazao je Sadik Zulić iz Sindikalne organizacije površinskog kopa Dubrave.

Iz Uprave Rudnika Kreka Tuzla, ipak, kažu da se imaju čim pohvaliti te da su u zadnje dvije godne prihodi porasli za više od 20 odsto.

Po riječima Osmana Blekovića, direktora Rudnika Kreka, troškovi su smanjeni za 15 odsto. Ova godina završit će s osam miliona KM gubitka. Inače, akumulirana dugovanja su preko 220 miliona maraka.

Bleković kaže da se rudarima od jula ove godine redovno isplaćuju plate i uplaćuju doprinosi.

(Nezavisne)