fbpx

Rokovi probijeni, cijena uvećana: Umjesto za bazen, novac za kampanju SNSD-a

1bazen

U januaru 2017. godine Hidrolektrane na Trebišnjice objavile su da je najbolju ponudu za izgradnju zatvorenog bazena dala je grupa ponuđača – Integral inženjering iz Laktaša, Integra inženjering d.o.o. iz Doboja i Herc gradnja iz Trebinja, da je vrijednost projketa oko 10 miliona i 200 hiljada maraka, a da će prvi kupači u ovom objektu zaplivti već sredinom 2018. godine.

U martu iste te 2017. počeli su radovi, a cijena je tada bila 9,6 miliona maraka. Godinu dana kasnije u januaru 2018., prema tvrdnjama HET-a, radovi su tekli zacrtanom dinamikom, oktobar je bio predviđeni rok, a ukupna investicija bila je ponovo na 10 miliona maraka. 

Međutim, mjesec dana kasnije rokovi su ostali isti, ali ukupna investicija nije bila 10,2 miliona maraka, već se odjednom pojavilo da toliko ustvari košta samo prva faza radova. 

I u avgustu ove godine ponovo je oktobar najavljen kao kraj radova.

“Mi se nadamo da ćemo dosta prije roka završiti ovaj bazen. Imali smo planove praktično duplo brže da se završi, ali kao i svaka investicija postoje opravdani razlozi i poteškoće. Međutim, nadamno se da će sve biti gotovo do ove zimske plivačke sezone. Vidjećemo kako će ispasti”, rekao je 18. avgusta 2018 direktor HET-a Gordan Mišeljić.

Da od bazena u predviđenim rokovima neće biti ništa i da je riječ o nerealnom planu bilo je i tada jasno, a tek prije nekoliko dana u HET-u su potvrdili da će se na bazen u Trebinju čekati do juna naredne godine. 

“Sada su u principu oni zanatski radovi gdje se vide finese, gdje se vidi umjetnost majstora koji rade na tim pozicijama i po izjavi izvođača objekat bi trebao da bude do juna završen”, rekao je šef nadzora HET-a Slobodan Ratković

Međutim, predsjednik Pokreta “Za pravdu i red” Nebojša Vukanović, tvrdi da je izgradnja bazena kao i svaka druga investicija HET-a prostor za milionske malverzacije i izvlačnje novca. 

I ovaj put ističe da je umjesto planiranih 10 miliona, nezakonito neposredno pred izbore potpisan ankes ugovora sa dodatnih dva miliona, a da je za 12 miliona urađen najjeftinji dio radova. 

“Uprava HET-a treba da kaže ako je ugovor potpisna na 10 miliona i zašto daju još dva miliona istoj grupi ponuđača i to nezakoniti direktnom pogodbom, bez objavljivanja i zašto su radovi obustavljeni. Dakle, prebacili su 12 milion maraka na račun Integrala, a nisu uradili ni 20 procenata poslova. Jasno je da je na ovaj način samo izvučen novac za predizbornu kampanju Luke Petrovića i SNSD-a”, tvrdi Vukanović.

U Hidrolektranama na Trebišnjici na pitanja BN TV godinama ne daju nikakve odgovore, pa je tako bilo i ovaj put. Samim tim javnost će biti uskraćena za informaciju da li se radi o još jednom poslovnom promašaju HET-a koji se mjeri sa više miliona maraka, preduzeća koje je sa aktuelnim rukovodstvom u 2017. godini uspjelo ostavriti gubitak od nevjerovatnih 24 miliona maraka, a sve to u ovoj godini. I naravno sve pro proslaviti sa rashodom od 100 hiljada maraka na razne vrste viskija, te kilograme pršuta, hobotnica i lignji.

(BN televizija)