fbpx

Rijedak fenomen: Piramide u Foči (VIDEO)

2foca piramide

Pješčane piramide pored puta Foča – Miljevina predstavljaju rijedak prirodni fenomen, koji iz godine u godinu posjećuje sve veći broj turista. Lokalitet za koji se vežu i brojne narodne legende, Turistička zajednica opštine Foča uređuje u skladu sa svojim mogućnostima, a mještani ističu da bi sve išlo mnogo brže kada bi šanse turističkih potencijala ovog kraja prepoznale i vlasti. 

Fočanske pješčane piramide. Jedinstvene u regionu. Ovaj prirodni fenomen, koji kao da je izvajan, posjeti tek poneki zaljubljenik u prirodu, planinar ili, s vremena na vrijeme, poneki turista.

Stanovništvu ovoga kraja piramide su poznatije kao urve, za koju se vezuju mnoge legende.

“Ovdje led nikada nije pobio usjeve. Legenda kaže da piramide štite ovaj kraj od vremenskih nedaća”, kaže mještanin Mitar Ćuskić.

Izbrazdani pješčani stubovi uzdižu se iz svojih širokih temelja i sužavaju prema vrhu, te na taj način čine izvanrednu geomorfološku rijetkost. Oni bi svuda u svijetu sigurno bili glavna turistička atrakcija, ali u BiH tek jedno mjesto, koje je skoro zaboravljeno. 

“Najviše bi trebalo tu vlasti da ulože. Da dođu da vide kako je to. Ja sam kao učenik dolazio ovdje. Treba prvo da upoznamo naše ljepote, pa tek onda da idemo dalje”, kaže Ćuskić.

Pješčane piramide se prvi put pominju u austrougarskom periodu, a, prema nekim tvrdnjama, starije su od 200 godina. Šezdesetih godina prošlog vijeka na ovom atraktivnom lokalitetu snimljeni su pojedini kadrovi filma “Kapetan Leši”.

(BN televizija)