fbpx

Režimske igranke oko ReStarta

"Smatram da je sve to, prvo telefonski pozivi i sada ova kazna policijski pritisak na ReStart i mene, ali mi ne odustajemo od dalje borbe. Policijski pritisak je znak da se režim boji", kaže Stefan Blagić.

1stefan

Autor: Impuls 

U Banjaluci su 20. septembra održani mirni protesti u organizaciji udruženja ReStart.

"Protesti su bili demokratski način na koji smo izrazili nezadovoljstvo odlukama Vlade Republike Srpske. Prijavili smo ih policiji i organizovali u skaldu sa zakonom", priča za Impuls Stefan Blagić.

Kaže kako mu je prije protesta stalno zvonio telefon: "Iz policije su me zvali danima. Nisu imali zamjerki na organizaciju, pitali su me da li će protesti zaista biti mirni i nenasilni. Rekao sam da ako misle da može doći do nekih incidenata, proteste zabrane."

Stefan dalje priča kako su za obezbjeđenje angažovali Sector Security, te da je bio veoma iznenađen kada mu je 5 dana nakon protesta stigao prekršajni nalog u kome se navodi da kao organizator i rukovodilac skupa nije preduzeo sve potrebne mjere za obezbjeđenje reda i mira na javnom skupu. Određena mu je kazna u visini od 500 KM.

"Nisam to očekivao, ali sam preuzeo odgovornost. Pozvali samo građane na proteste i oni su se odazvali u velikom broju i pored kišovitog dana. Nije bilo incidenata ili nasilnog ponašanja, a ljudi na protestima imaju pravo da kažu šta misle, valjda za to javni skupovi i služe. Kao organizator imam odgovornost prema svim tim ljudima i ako policija smatra da sam napravio neki prekršaj, ja od odgovornosti ne bježim“, kaže Stefan Blagić i dodaje: "Smatram da je sve to, prvo telefonski pozivi i sada ova kazna policijski pritisak na ReStart i mene, ali mi ne odustajemo od dalje borbe. Policijski pritisak je znak da se režim boji."

2restart

Dan nakon Stefana i odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka Draško Stanivuković dobio je prekršajnu prijavu u kojoj je navedeno da je tokom protesta podstrekavao učesnike da krenu na zgradu Vlade Republike Srpske. Prema prijavi bi trebao da plati 1 500 KM ili da ide u zatvor. Stanivuković je odbio da potpiše zapisnik i preuzme prekršajni nalog. Tvrdi da tokom protesta ni jednim gestom nije izazvao nerede.

Na protestima je pored Stanivukovića bilo i drugih koji obnašaju javne funkcije, ali policija je izabrala baš Stanivukovića koji može da plati kaznu i može sebi da dozvoli da odbije da plati. Znamo svi da u zatvoru nema mjesta ni za okorjele kriminalce, a kamo li za one koji su napravili neki prekršaj, ali zgodno zvuči ono plati ili zatvor.

Tako je sa udruženja Restart i Stefana Blagića pažnja medija i javnosti usmjerena na odbornika Stanivukovića koji na društvenim mrežama već mjesecima vodi žestoku kampanju o svojim aktivnostima po Banjaluci.

"Udruženje ReStart okuplja mlade ljude i mi smo svjesni da će režim učiniti sve da nas spriječi u daljim aktivnostima. Svjesni smo da će vršiti na nas različite pritiske i pokušati izazvati razdor ", kaže Stefan i dodaje: "Ove kazne nisu nešto što bi trebalo shvatiti, a režim upravo to želi nametnuti, kao neko "takmičenje" ko je veći protivnik režima. Bitni su oni građani i građanke koji su došli na Trg Krajine i podržali proteste koje je organizovao ReStart. Siguran sam da će nas svaki sljedeći put biti više."

M.T.