fbpx

Regionalni zvaničnici u utorak u Mostaru

2samitm

Mostarski sajam privrede koji se otvara u utorak biće povod za okupljanje regionalnih zvaničnika, a sajam će biti prilika za potencijalne dogovore o privrednoj saradnji.

Ovogodišnja zemlja partner Mostarskog sajma biće Srbija. Tako će se gotovo 60 kompanija iz Srbije predstaviti od 11. do 14. aprila u Mostaru. Sajam će otvoriti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Pored Vučića u naredna dva dana u Mostaru će boraviti premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, premijer Bugarske Bojko Borisov i drugi zvaničnici.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović već sutra će ugostiti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i predsjednika Crne Gore i premijera Bugarske.

Kako saznajemo iz izvora u Predsjedništvu BiH otvorenju sajma neće prisustvovati članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić. Tačni razlozi Izetbegovićevog nedolaska u Mostar nisu poznati, ali se pretpostavlja da se radi o načinu organizacije političkih susreta, kao i ranijim obavezama, dok se Ivanić nalazi van BiH.

Domaćin sajma biće član Predsjedništva BiH Dragan Čović, a Predsjedništvo BiH je pokrovitelj manifestacije. Kako saznajemo u ponedjeljak je planirana i večera gdje bi trebali prisustvovati politički lideri regije.

Iako je Predsjedništvo BiH pokrovitelj sve su prilike da će to ove godine biti u krnjem sastavu, bez Izetbegovića i Ivanića. Koliko će na sajmu i u okviru sajamskih susreta biti prilike za aktuelne političke teme ostaje da se vidi, ali je jasno da bez Izetbegovića neke važne teme u BiH, pa i za region, a naročito kada su pitanju odnosi sa Srbijom, neće biti na dnevnom redu.

Sajmu u Mostaru ove godine trebao bi prisustvovati i predsjednik RS Milorad Dodik.

(klix.ba)