fbpx

Rafinerija u Brodu dobija plin iz Hrvatske

1raf brod

Za godinu dana Slavonski Brod trebao bi se rješiti zagađenja iz rafinerije u Bosanskom Brodu. Na jesen sljedeće godine ta rafinerija bi umjesto teškog mazuta i nafte trebala koristiti plin.

Na jučerašnjoj sjednici hrvatske Vlade donesen je zaključak i prihvaćen protokol kojim se dozvoljava priključenje rafinerije na hrvatski plinski sistem, što omogućava dovod plina do rafinerije. Rafinerija bi se direktno priključila na plinski transportni sistem Hrvatske na mjestu mjerno-redukcijska stanica Slobodnica, prenamjenom postojećeg produktovoda Slobodnica – Brod u direktni plinovod, piše Jutarnji list.

Dogovorena dostava

Plin bi trebao u potpunosti anulirati dosadašnja zagađenja. Vlasnik rafinerije, ruski Zarubežnjeft, dostavu plina je dogovorio s firmom Crodux plin u vlasništvu penzionisanog generala Ivana Čermaka. Ugovor o izgradnji kraka plinovoda koji će spajati magistralni plinovod u Hrvatskoj i rafineriju u Bosanskom Brodu bit će potpisan 10. oktobra, dogovoreno je u utorak u Moskvi na zasjedanju Međuvladine rusko-hrvatske komisije za trgovinsko-privrednu i naučno-tehničku saradnju. Hrvatsko izaslanstvo je vodila ministrica privrede Martina Dalić, a na sjednici je bio i predstavnik Croduxa Branko Radošević.

“Moj glavni motiv bio je da građane Slavonskog Broda riješimo zagađenja i to smo uspjeli. Mi smo ovo rješenje Zarubežnjeftu predložili prije tri godine”, rekao je Ivan Čermak. Prema njegovim riječima, za distribuciju plina iskoristit će se već postojeći produktovod koji prolazi preko rijeke Save iz Hrvatske u BiH.

“On će biti prenamijenjen u plinovod, ali prvo će se napraviti analiza u kakvom je stanju. Njega treba spojiti na magistralni plinovod i s rafinerijom. Radovi će početi početkom sljedeće godine i trajaće šest mjeseci. Riječ je o investiciji od nekoliko miliona ebra, što će finacirati Crodux”, napominje Čermak. Plinacro ima redukcijsku stanicu na koju se može priključiti plinovod koji bi se usmjerio prema rafineriji u Bosanskom Brodu.

Posao od 150 mil. kuna

Crodux će sa Zarubežnjeftom potpisati ugovor o snabdjevanju rafinerije plinom na 10 godina, a godišnje će isporučivati 70.000 kubičnih metara plina u vrijednosti oko 150 milijuna kuna bruto. Prema njegovim riječima, to nije veliki posao za njega jer od ukupne cijene njemu ostaje tek umjerena marža, ali mu je izuzetno drago što će se problem napokon riješiti. Čermak posebno naglašava da je plin isključivo namijenjen za rafineriju.

Dogovor o opskrbi plinom na političkoj razini dogovorili su u februaru ove godine predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Ranije je ruski ambasador u Hrvatskoj, Anvar Azimov, najavio da je Rusija spremna platiti 10 miliona evra, na koliko su procijenjeni troškovi ovog projekta, te je najavio da je rješenje izgradnja plinovoda od Hrvatske do BiH, odnosno do same rafinerije najbolje.

(Jutarnji list)