fbpx

Oluja Xavier pogodila Njemačku, šest osoba poginulo

Najmanje šest osoba je poginulo u oluji Xavier koja je pogodila sjever i istok Njemačke, javlja njemačka novinska agencija DPA.

3oluja njemacka

Najmanje šest osoba je poginulo u oluji Xavier koja je pogodila sjever i istok Njemačke, javlja njemačka novinska agencija DPA.

Pet žrtava se nalazilo u svojim automobilima kada su orkanski vjetrovi oborili stabla na njihova vozila u istočnim saveznim pokrajinama Brandenburg i Mecklenburg-Vorpommern, kao i gradove Berlin i Hamburg.

Jedna osoba je poginula u blizini granice s Poljskom, saopćeno je iz policije.

Nekoliko osoba je povrijeđeno u Berlinu zbog stabala nošenih vjetrom.

Oluja je u Berlinu iz zemlje čupala drveće koje je padalo po cestama, stazama i željezničkim šinama, blokirajući lokalni saobraćaj.

Jaki naleti vjetra u glavnom gradu također su rušili mopede i bicikle.

Iz njemačke meteorološke službe su saopćili da bi oluja mogla dostići uraganske vjetrove jačine između 105 i 115 kilometara na sat.

Hamburška vatrogasna brigada upozorila je stanovnike da ne napuštaju svoje domove, dok su vatrogasni zvaničnici u Berlinu proglasili vanredno stanje kazavši da se ne mogu izboriti s preko 200 poziva koje su primili.

Otkazane su željezničke usluge u sjevernim pokrajinama Donja Saksonija, Schleswig-Holstein i Bremen, putnički željeznički saobraćaj u lučkom gradu Hamburgu, te željeznički saobraćaj na dužim relacijama prema i iz Berlina.

Privremeno je bio obustavljen saobraćaj na aerodromima Tegel i Schoenefeld, a nekoliko međunarodnih letova s aerodroma u Bremenu i Hanoveru je otkazano.

(Fena)