fbpx

Radnici poručuju: Nećemo odustati

Oko 200 radnika „Željeznica Republike Srpske“ jutros su došli da daju podršku kolegama koji već peti dan štajkuju glađu. Uspjeli su da se sastanu sa pomoćnikom ministra rada, gdje im je rečeno da to Ministarstvo nije nadležno za njihove zahtjeve. Štrajkači su se nakon toga vratili na željezničku stanicu nastavljajući štrajk glađu do ispunjenja zahtjeva.

4zeljeznica strajk

Peti dan štrajka radnika Željeznica. Reakcija nadležnih i dalje nema. Oko 200 željezničara došlo je da podrži štrajkače. U međuvremenu, Uprava Željeznica oglasila se saopštenjem u kojem je objavila spisak 10 radnika sa iznosima zaostalih naknada. To je naljutilo štrajkače, koji su poručili da su ti iznosi nekome mizerni, a nekome ogromni, jer se od njih izdržavaju porodice.

“Od tih sredstava živimo. Oni imaju 10 puta veće plate od nas, službena vozila i sve ostalo, dok nama uskraćuju mizerne plate i primanja i žele od nas da naprave robove”, izjavio je predsjednik Sindikata transportne djelatnosti Republike Srpske Zlatko Marin.

Jedan od radnika u “Željeznicama Republike Srpske” Zoran Ćućić ističe da je omalovažavanje živeti od 100 maraka mjesečno i da cifre koje su izneli nisu tačne.

Nakon što niko iz Vlade na poziv štrajkača nije došao da ih posjeti, željezničari su prvo pokušali da razgovaraju sa predstavnicima Ministarstva saobraćaja, ali ih niko nije primio. Razgovor su uspjeli da izdejstvuju u Ministarstvu rada sa pomoćnikom ministra, gdje su im rekli da to Ministarstvo nije nadležno za njihova zahtjeve.

“Obavili smo razgovor o pitanju štrajka i rekli su nam da nisu nadležni. Naš štrajk je u skladu sa zakonom i obrazložili smo način ulaska u štrajk, a oni su i potvrdili da su nam prava narušena. Ostajemo u štrajku dok se problemi ne riješe”, ističe Zlatko Marin.

Čitava situacija utiče na zdravstveno stanje štrajkača. Jednom od njih je pozlilo, pa je reagovala i hitna pomoć.

“Niko ništa ne preduzima. Ovo je žalosno”, objašnjava radnik u “Željeznicama Republike Srpske” Zoran Suvajčević.

Radnici Željeznica traže da im se izvrši isplata naknada po osnovu četiri prevoza i dva topla obroka, što ukupno iznosi oko milion maraka, te da im se riješi problem sa ovjerom zdravstvenih knjižica i utvrdi odgovornost za teško finansijsko stanje u ovom preduzeću koje grca u gubicima.

(BN televizija)