fbpx

Problemi u banjalučkim naseljima: Nemaju ni metra trotoara

3stajaliste

Veliki broj naselja ima probleme zbog nedostatka trotoara, a neka od njih, kao što su Motike, Česma i Priječani, nemaju ni metra prostora za kretanje pješaka.

Zbog nedostatka trotoara ugroženi su pješaci, posebno djeca, pa su roditelji primorani da ih, kada krenu u školu, vode do stanice i čekaju s njima autobus.

Jedna mještanka Motika kazala je da svaki dan svoje dijete vodi do autobuske stanice zbog straha da ga ne udari automobil.

“Strah nas je pustiti djecu da idu sama, zato što kada idu do autobuske stanice moraju ići saobraćajnicom jer nema trotoara”, naglasila je ona.

U ovom naselju nedavno je nastradao desetogodišnji dječaka V.P., kojeg je udario kombi kada je izašao iz autobusa i pošao da prelazi ulicu, zbog čega su mještani još više u strahu za mališane.

Vedrana Marčetić, predsjednica Savjeta MZ Motike, rekla je da u tom naselju živi 2.500 stanovnika i da ni glavna ulica nema trotoar.

“Problem nedostatka trotoara imamo već godinama, godinama skrećemo pažnju na problem loše saobraćajne infrastrukture, a posebno na nedostatak trotoara”, istakla je Marčetićeva.

Miladin Maličević, predsjednik Savjeta MZ Česma, kaže da, iako ovo naselje ima oko 6.000 mještana, uopšte nema trotoara.

“Ovo je veliki problem, posebno strahujemo zbog djece. Dodatni problem pravi i to što je glavna ulica Petra Velikog, zbog novoizgrađenog mosta, postala jako frekventna”, kazao je Maličević.

Mladen Novaković, predsjednik Savjeta MZ Priječani, rekao je da Hilandarska ulica, glavna saobraćajnica u tom naselju, cijelom dužinom nema ni metar trotoara, ali ni ostale ulice.

“Ulica je široka svega tri metra, a na njoj se odvija saobraćaj u dva smjera. Na pojedinim dijelovima nema napravljene bankine ni postavljenu uličnu rasvjetu, što otežava sigurno kretanje stanovnika”, rekao je Novaković.

Zoran Lukić, predsjednik Savjeta MZ Debeljaci, rekao je da je u njihovom naselju prioritet izgradnja trotoara, te da su to i stavili u listu prioriteta.

Žarko Berić, predsjednik Savjeta MZ Lazarevo 2, ističe da im je najvažnije da u ulicama koje vode do OŠ “Ivan Goran Kovačić” imaju trotoari.

“Najviše problema zbog nedostatka prostora za pješake ima naselje Derviši, koje pripada Lazarevu 2, gdje je stanje malo lošije”, rekao je Berić.

U naselju Drakulić kažu da ulice Subotička i Mlađe Ćosića nemaju izgrađene trotoare.

“Tim saobraćajnicama djeca idu u školu i svakodnevno strepimo zbog toga. Trotoare za ove ulice upisali smo kao prioritete za narednu godinu”, kazao je Željko Dojčinović, predsjednik Savjeta MZ Drakulić.

Iz Gradske uprave još nismo dobili odgovor da li će i u kojim naseljima u ovoj godini biti izgrađeni trotoari.

(Nezavisne)