fbpx

Privrednici u RS-u traže izmjene Zakona o porezu na dobit

ddee597ecc745b2135f7c44db65ab4d9 XL

Privrednici u RS-u traže rasterećenje poslovanja, smanjenje „sive ekonomije“, uvođenja jače inspekcijske kontrole, zaštitu domaće proizvodnje i podrške investiranju i daljem razvoju privrede.

Od Vlade RS-a zahtjevaju i smanjenje poreza i doprinosa te punu refundaciju naknada za bolovanje.

Predsjednik Unije udrženja poslodavaca RS-a Dragutin Škrebić je, nakon konsultacija u Vladi RS-a o Programu ekonomskih reformi za period 2018.-2020. godina, rekao da je neophodno izmijeniti Zakon o porezu na dobit.

-Oporezovano je ulaganje u vlastitu proizvodnju, što smatramo da je štetno za privredu i punjenje budžeta, kao i za novo zapošljavanje – rekao je Škrebić ističući da i u entitetskoj vladi smatraju da je u narednoj godini neophodno izmijeniti taj dio Zakona o porezu na dobit.

Privrednici su ukazali i da je Vlada RS-a predložila da od naredne godine nezaposlene majke imaju određene naknade, ali da to ne može biti novi namet za privredu.

-To je dobar potez, ali nije dobro da naknade idu na teret zaposlenih majki. Smatramo da u entitetskom budžetu treba iznaći sredstva za ove namjene, kao i da se trudničko bolovanje refundira u bruto iznosu – izložio je Škrebić neke od zahtjeva predstvanika poslovne zajednice u RS-u za smanjenje opterenja u realnom sektoru.

Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS-a su potvrdili da su privrednici dali prijedloge za poboljšanje Programa ekonomskih reformi 2018.-2020. godina te upoznali članove vladinog Odbora za privredu i finansije s problemima s kojima se susreću u svom radu i koji predstavljaju ograničavajuće faktore za ostvarenje boljih poslovnih rezultata i razvoj preduzeća.

Tokom sastanka je rečeno da su evidentna pozitivna kretanja u privredi koja se ogledaju u rastu industrijske proizvodnje, izvoza i zaposlenosti, ali da je neophodno dalje raditi na poboljšanju uslova poslovanja kako bi ti rezultati u narednom periodu bili još bolji, saopćeno je iz ovog ministarstva.

Izvor: vijesti.ba/fena