fbpx

Prioritet otplata zgrade Vlade

4otplati

Više od 13 miliona maraka poreskih obveznika biće dato ove godine za otplatu zgrade Vlade Republike Srpske u Banjaluci, a pored ovog najviše novca za „prioritetne projekte“ ide za opremanje MUP-a Srpske, za Dom penzionera u Ljubinju, za „digitalni identitet“ i identifikacione kartice za radnike u RS.

Vlada RS je podijelila oko 49,9 miliona KM za „prioritetne projekte iz Programa javnih investicija RS u 2018. godini“.

U okviru tog iznosa, na prvom mjestu među prioritetima je plaćanje 13 miliona za projekat Administrativnog centra Vlade. Tako će za jednu poslovnu zgradu biti dato 8,69 miliona KM, a za drugu stambeno-poslovnu zgradu dodatnih 4,31 miliona KM.

Ova dva projekta finansiraju se iz budžetskih sredstava za javne investicije svake godine počevši od 2007. Plaćanje za stambeno-poslovnu zgradu završava se u januaru 2019. godine, a za poslovnu zgradu u aprilu iste godine.

Zgrada Vlade RS završena je 2007. godine, a izvođač radova bila je laktaška firma „Integral inženjering“. Prema informacijama koje su u medijima ranije objavljene izgradnja dvije zgrade Administrativnog centra Vlade RS koštala je oko 200 miliona KM.

Vlada je preuzela otplatu „Integralovog“ kredita od 50 miliona KM koji je podigao kod banjalučke NLB Razvojne banke kada je počeo graditi tu zgradu. Vlasnik „Integrala“ ranije je rekao medijima da je Vlada preuzela i „Integralov“ kredit uzet kod Hypo Alpe Adria banke.

Prioritet i „digitalni identitet“

Ostatak novca od 49,9 miliona KM datih za prioritetne javne investicije, odnosno oko 36,9 miliona biće uloženo u druge projekte širom Srpske.

Najviše, i to 5,5 miliona KM biće dato za nabavku specijalne opreme za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova  RS, te dodatno još milion za opremu potrebnu za pojačan angažmana pripadnika MUP-a zbog povećanog priliva iligalnih migranata.

Tri miliona namjenjena su za „obezbjeđivanje institucionalnih kapaciteta za potrebe Doma penzionera u Ljubinju“.

Idući po vrijednosti je projekat uspostavljanja nacionalnog centra za upravljanje digitalim identitetom, a koji će biti finasiran sa 2,8 miliona KM.

Za izradu elektronskih identifikacionih kartica za radnike u RS dato je 1,2 miliona KM.

Po jedan milion KM odobren je za sufinansiranje proizvodnje oklopnih vozila u Tehničkom remontu Bratunac, za unapređenje sistema vodosnabdjevanja u Banjaluci i za rekonstrukciju i proširenje Šargovačke ulice u Banjaluci.

Iznosi manji od milion maraka podijeljeni su u najvećem dijelu lokalnim zajednicama za infrastrukturne projekte.

(Capital)