fbpx

POVEĆANJE CIJENE MREŽARINE Konačnu odluku RERS donosi do 1. aprila

dalwkovod struja RAS Srbija

Foto: RAS Srbija

Konačnu odluku o zahtjevima distributivnih preduzeća oko povećanja cijene mrežarine donijećemo, u skladu sa propisima, najkasnije do 1. aprila naredne godine.

Ovo za Srpskainfo kažu u Regulatornoj komisiji za energetiku, kojima je svih pet distributivnih preduzeća iz sistema “Elektroprivrede RS” u aprilu predalo zahtjeve za povećanje cijena.

– Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske (RERS) je obavijestila zainteresovana lica o osnovnim elementima podnesenih zahtjeva i provođenju formalnih rasprava. Na formalnim raspravama su se, u skladu sa propisima, izvodili dokazi u vezi sa već dostavljenim zahtjevima, koji su dostupni na internet stranici Regulatorne komisije – navode u ovoj Komisiji.

Na naše pitanje da je li je tačna računica Udruženja potrošača “Reakcija” da će računi za električnu energiju biti veći u prosjeku za 20 odsto ako budu prihvaćeni zahtjevi onako kako su i predloženi, u Komisiji tvrde da “u skladu s propisima u tarifnom postupku nisu u mogućnosti davati detaljnije informacije prije donošenja konačne odluke”. Konačna odluka biće donesena najkasnije do 1. aprila 2023. godine.

Udruženje “Reakcija” je analiziralo zahtjeve distributivnih preduzeća iz sistema “Elektroprivrde RS” o povećanju mrežarine koje su uputili Regulatornoj komisiji za energetiku RS.

– Ako njihovi zahtjevi budu prihvaćeni, to znači da ćemo račune za električnu energiju imati veće u prosjeku za 20 odsto. Ako je neko imao račun 100 KM, onda će da ima 120 KM – kaže Srdić.

On podsjeća da je udio mrežarine u računu za električnu energiju najveći i da on iznosi oko 60 odsto.

Mrežarina se obračunava po utrošenim kilovatima i za dvotarifno brojilo kod domaćinstava iznosi 0,0624 KM i 0,0312 KM, te je određen fiksni iznos od 5,66 KM za obračunsku snagu, a iznosi su isti kod svih operatora.

Građani Republike Srpske, s jedne strane, s nestrpljenjem čekaju da vide i koliki će dobiti popust ako potroše manje električne energije, ali zvaničnih kriterijuma i dalje nema. Rukovodstvo ERS je prije mjesec i po dana najavilo da će građani imati značajne popuste od oktobra do aprila, u zimskom obračunu kada je struja skuplja. U drugoj smo polovini oktobra, a zvanične odluke o tome nema.

Srpska info