fbpx

Mobing, pritisci i nezakonit otkaz u firmi "DDC"

Darinka DDC posao bn

Nakon dvije godine rada Darinka Vujanović iz Banjaluke dobila je otkaz i to dan prije nego što je trebala dobiti ugovor za stalni radni odnos. Iz “DDC'' kompanije na optužbe za mobing nisu reagovali. Nepravilnosti u ovom preduzeću utvrdili su i inspektori.

Na slobodan dan i mimo radnog vremena, Darinka Vujanović dobila je telefonsko obaviješenje o otkazu. U firmi ''DDC'' radila je na određeno vrijeme a ugovor je produžavan sve do 3. oktobra.

O pritiscima, nepravilnostima i torturi koju prolaze zaposleni u ovom preduzeću odlučila je da javno progovori.

''To se dešavalo i ranije, kolegama prije mene i u ovoj grupi gdje sam ja dobila obavještenje da sam dobila otkaz, koji nisu ništa uradili a ja sam pokrenula samim tim da pozovem sve državne insitucije a prije svega inspekciju da se pozabave inostranim firmama. I dan danas zapošljavaju radnike, na svim stranicama stoje njihovi oglasi, čak smo dobijali novčane ponude da dovedemo određene osobe koje poznaju italijanski, njemački, francuski i sve ostale jezike. I iz tog razloga sam tražila obrazloženje od uprave zašto moj ugovor neće biti produžen'', rekla je Vujanovićeva.

Zbog presinga sve veći broj radnika napuštao je firmu a obim posla bio bi veći, što je impliciralo traženjem prekovremenog rada svaki dan, pa čak i nedjeljom. Nisu priznati ni vjerski i državni praznici, ističe Vujanovićeva.

Na optužbe za iskorišćavanje radnika iz firme “DDC ” nisu željeli da reaguju. Kratko su nam poručili da komentar nemaju.

O svemu je upoznata nspekcija rada koja je u proteklom periodu zaprimila više anonimnih prijava a koje su se odnosile na ugovore o radu, i to na obračun plate radnika, dnevni odmor u toku radnog vremena, topli obrok u ovom preduzeću, potvrdili su nam u Inspektoratu.

Nakon izlaska republičkog isnpektora rada te utvrđivanja svih činjenica isti je Rješenjem naložio otklanjanje utvrđenih nepravilnosti koje se odnose na omogućavanje dnevnog odmora u toku radnog vremena i ponudu ugovora o radu na neodređeno vrijeme u skladu sa odredbama Zakona o radu i određivanje osnovne plate u ugovoru o radu, navedeno je u odgovoru Inspektorata Republike Srpske.

Iza svih izjava stoje dokazi a ponašanje u preduzeću je mobing, poručuje Darinka. Napominje i da je ranije većina radnika od uprave tražila da ugovore usklade sa zakonom.

BN