fbpx

Najavljen generalni štrajk vaspitačica u Banjaluci

Banjaluka noc BHRT

Nezadovoljni materijalnim statusom, radnici Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka najavili su da će u četvrtak u generalni štrajk. Prema ranijim najavama iz Sindikalne organizacije, štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva. Za sada još nije poznato na koji način će biti organizovan rad u vrtićima, za vrijeme trajanja štrajka.

Hoće li i kako u četvrtak biti organizovan boravak u vrtićima za 2700 djece, koliko ih koristi usluge Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Banjaluci - još nije poznato. Generalni štrajk radnici su najavili još prošle sedmice. Obustavu rada u četvrtak od 6 do 14 časova sve do ispunjenja zahtjeva.

SNjEŽANA MARKIĆ STOJAKOVIĆ, Sindikalna organizacija Centra za predškolsko vaspitanje

"Ova borba zaista već dugo traje. Mi smo krenuli u ovu priču od maja juna, održali niz sastanaka . Održali štrajk jednočasovni upotzorenja . Nadležni nisu imali sluha . Radnici traže da budemo istrajniu ovoj našoj sindikalnoj borbi."

Iz uprave Centra rekli su da bi nakon današnjih sastanaka, najkasnije do sutra trebale biti poznate informacije za roditelje o načinu organizacije rada u generalnom štrajku.

JELENA KURTINOVIĆ, direktor JU „Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ Banjaluka

"Upravo o tome ćemo se danas očitovati . Da li postoje uslovi za minimalan proces rada s obzirom na veliki broj radnika koji su članovi sindikalne organizacije i koji će se priključiti generalnom štrajku.Iz tog razloga obavijestićemo sve roditelje putem našeg sajta i medija. Da roditelji znaju da li i na koji način će btii organizovan rad odnosno minimalan proces rada."

Radnici u banjalučkim vrtićima traže obećano povećanje plata u iznosu od 50 maraka. Zaključivanje kolektivnih ugovora čime bi se kroz izmjenu koeficijenata plate dodatno povećale kao i da svako povećanje primanja zaposlenih u Gradskoj upravi prati i povećanja plata radnicima Centar za predškolsko vaspiotanje i obrazovanje. Iz Gradske uprave su podsjetili da su i sami predložili povećanje plata vaspitačima krajem aprila, ali da povećanje nije moguće realizovati dok se ne usvoji rebalans budžeta što zavisi od vladajuće većine.

BOJAN KRESOJEVIĆ, gradski menadžer

"Grad Banjaluka je uradio sve što je trebalo da dođe do povećanja plata, Dao je inicijativu za povećanje plata, saglasnost na potpisivanje kolektivnog ugovora i u Skupštinsku proceduru poslao rebalans budžeta prije nekoliko dana nakon što je zakazan kolegijum na ksupštinskoj većini je da odluči."

O rebalansu budžeta, kojim bi, između ostalih, trebao biti obezbijeđen i novac za povećanje plata radnika centra za predškolsko vaspitanje trebalo bi se raspravljati na narednoj sjednici Skupštine grada zakazanoj za 25. oktobar.

BHRT