fbpx

Poseban posao na Zapadu: Pomaganje ruskim oligarsima postalo unosan biznis

Poseban posao na Zapadu: Pomaganje ruskim oligarsima postalo unosan biznis

Ilustracija, foto: Twitter

Od početka rata u Ukrajini i uvođenja sankcija ruskim institucijama, firmama i osobama povezanim s Kremljom razvio se na Zapadu poseban oblik unosnih poslova, piše Jutarnji list.

Sve više zapadnih diplomata i medija posljednjih sedmica upozorava na razgranatu mrežu lobista, pravnika, poslovnih ljudi i pojedinih vlada koje pomažu ruskim oligarsima i firmama u izbjegavanju sankcija, izvlačenju i pranju novca iz Rusije, kao i ulaganju tog kapitala na Zapadu. Poseban oblik tog visokoprofitabilnog biznisa jest lobiranje da se pojedini ruski oligarsi skinu sa sankcijskih lista.

Wall Street Journal nedavno je objavio da američki, britanski i evropski diplomati zajednički namjeravaju upozoriti Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) zbog intenzivne trgovine s Rusijom i omogućavanja izlaza ruskom kapitalu. Emirati nisu uveli sankcije Rusiji, što ih stavlja pod veliki diplomatski pritisak, posebno SAD-a.

Financial Times piše da se UAE od početka rata prometnuo u omiljenu destinaciju za sklanjanje ruskog bogatstva. Navodi se kako su od početka rata u Emirate doselile desetine hiljada Rusa, koji tamo otvaraju firme i kupuju nekretnine, što izaziva sumnju da se iza dijela ovih investicija nalaze sankcionisani ruski oligarsi.

O rastu razmjene kapitala između Rusije i UAE nakon uvođenja sankcija govori podatak kako je u godinu dana nakon ruske invazije na Ukrajinu, UAE uvezla 4 milijarde dolara ruskog zlata, dok je u 2021. uvezla samo 61 milion.

U isto vrijeme ta je arapska zemlja utrostručila uvoz ruske nafte na 60 miliona barela, koju potom preprodaje ili prerađuje. Zapad je posebno zabrinut jer se pribojava da zapadna visokotehnološka roba, poput mikročipova i drugih elektroničkih komponenti, preko Emirata pronalazi svoj put do Rusije.

Dok se lista sankcioniranih osoba i firmi bliskih Putinovu režimu proširuje, sve je više onih koje sankcije počinju žuljati. Stoga se sve više ulaže u lobiranje da ih se skine sa sankcijskih lista. Naravno, u pozadini je pokušaj održavanja dobro uhodanih biznisa i trgovinskih odnosa, piše Večernji list.

Izvor: Hina