fbpx

Poplavljene kuće i poljoprivredno zemljište u BiH i Srbiji

maglaj nevrijeme

U mjestu Ravne nekoliko desetina domaćinstava odsječeno je od ostatka općine Maglaj nakon što je rijeka odnijela mostFena

Uslijed obilnih kišnih padavina u Bosni i Hercegovini došlo je do porasta vodostaja rijeka i vodenih tokova

Uslijed obilnih kišnih padavina u Bosni i Hercegovini došlo je do porasta vodostaja rijeka i vodenih tokova, a prema posljednjim informacijama jaka kiša je u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu stvorila probleme zbog izlijevanja potoka i riječica u gradska, seoska i priobalna područja, dok su u subotu u večernjim satima jaka kiša i grad pogodili Ivanjicu u Srbiji te okolna sela.

Štab Civilne zaštite Općine Maglaj donio je na sjednici odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na dijelu općine i to na području Maglaj grada, Starog grada, Omerdinog polja, Jablanice, Bijele ploče, Gornjeg i Donjeg Rakovca, Moševca, Ravne i Oruča, prenosi Fena.

Kako je saopćeno iz Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), rijeka Jablanica je nakon izlijevanja blokirala odvijanje saobraćaja na regionalnom putu Doboj - Maglaj te je saobraćaj u potpunosti blokiran.

U mjestu Ravne nekoliko desetina domaćinstava odsječeno je od ostatka općine Maglaj nakon što je rijeka odnijela most.

Na području općine Doboj-Istok rijeka Spreča se izlila i poplavila je gotovo 50 hektara poljoprivrednog zemljišta, prenosi Anadolija.

Nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros je iznosio 399 centimetara. Nivo kada se preduzimaju redovne mjere odbrane od poplava je 300 centimetara.

Rijeka Spreča se izlila i poplavila je gotovo 100 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Prema podacima Federalne uprave civilne zaštite nivo rijeke Tinje na mjernoj letvi ispod Koprića mosta iznosi 336 centimetara. Rijeka Tinja se izlila u mjestima Bare i Špionica i poplavila je priobalno poljoprivredno zemljište u tom području.

Prema informacijama kantonalne Uprave civilne zaštite na području Zeničko-dobojskog kantona, odnosno u općinama Tešanj, Maglaj i Zavidovići došlo je do izlijevanja potoka i riječica u gradska, seoska i priobalna područja.

Jaka kiša

Na području općine Tešanj jaka kiša padala je od ponoći do osam sati jutros gdje su se na području mjesnih zajednica Piljuzići, Miljanovci, Jelah polje izlili potoci na putne komunikacije kao i po zgradama njivama i poljoprivrednim zemljištima.

Ista situacija je i na području Karadaglija - Jablanica gdje je Trebačka rijeka poplavila nekoliko kuća.

Uslijed jake kiše došlo je do nanošenja raznog materijala, na puteve, začepljenja odvoda i propusta što je rezultiralo vodenu masu po ulicama i putnim komunikacijama koja je sa sobom nosila zemljani materijal i slično.

U ranim jutarnjim satima civilna zaštita i profesionalna vatrogasna jedinica intervenirale su na više lokacija u otklanjanju prepreka u vodotocima, pored mostova i propusta.

Zakazana je sjednica Općinskog štaba civilne zaštite, a u prijepodnevnim satima će biti organizirani ljudi i mehanizacija na čišćenju putenih pravaca, evidenciji svih plavljenih objekata i prvim podacima o nastaloj šteti.

Općinu Zavidovići pogodilo je nevrijeme u noći sa petka na subotu, kao i sinoć zbog čega je došlo do začepljenja odvoda i propusta, pa su vatrogasci tokom čitave noći intervenirali na ispumpavanju vode iz zgrada, kuća i poslovnih prostora.

Na području općine Doboj-Jug, jaka kiša je dovela do izljevajanja potoka i riječica na puteve, uslijed čega je angažirana putna mehanizacija na čišćenju nanosa koji su ostali nakon prestanka padavina.

Rijeka Usora se izlila na ušću na priobalno zemljište u dužini gotovo 200 metara. Radi se o poljoprivrednom zemljištu, gdje nema građevina.

U Kaknju su vatrogasci intervenirali na području mjesta Kraljeva Sutjeska gdje se rijeka Bukovica izlila u neznatnoj mjeri, stoga je brzo sanirano i rijeka je u svom koritu.

Uslijed padavina u toku noći, vodostaji na području Srednjobosanskog kantona su u blagom porastu.

Grad u Ivanjici

Jaka kiša i grad u subotu su pogodili centar Ivanjice u Srbiji i okolna sela, prenosi Tanjug.

Nezapamćena oluja počela je u subotu oko 18:45 sati, a prema riječima očevidaca takvu kišu ne pamte godinama unazad.

Zajedno sa kišom padao je i grad veličine oraha u tri navrata više od 15 minuta.

Zamjenik predsjednika opštine Ivanjica Momčilo Mitrović izjavio je da je cio centar opštine potopljen, jer zbog ogromne količine vode kanalizacijska mreža nije mogla ispravno da funkcionira.

"Ulice su potopljene, sad se polako suše, ali imamo veliki broj intervencija u domaćinstvima, jer je voda ušla u podrume kuća. Sve ekipe su na terenu i radimo sve što je u našoj moći da pomognemo građanima", izjavio je Mitrović za Glas zapadne Srbije

Na pitanje kakva je situacija u ivanjičkim selima, Mitrović kaže da ekipe još nisu izašle na teren, ali šteta u malinjacima i voćnjacima je sigurna.

"Kakvo je tačno stanje znaćemo u ponedeljak. Protivgradni strelci su uradili sve što je bilo neophodno, ispaljeno je 100 protivgradnih raketa, što nije sprečilo grad, ali je pomoglo da šteta ne bude još veća. Ne smem ni da zamislim, koje veličine i koliki bi grad padao da nismo ispalili protivgradne rakete", naglasio je Mitrović.

Nevreme u Ivanjici napravilo je i manje materijalne štete na krovovima kuća i automobilima.

Izvor: Agencije