fbpx

Pomoć za besplatnu vožnju đaka traže od Vlade RS

3autobuske karte

Višečlane porodice u Srpskoj još čekaju odgovor opština i gradova u vezi sa inicijativom koju su pokrenule prije sedam mjeseci da srednjoškolci i studenti iz ovih porodica budu oslobođeni plaćanja mjesečne karte i najavljuju da će pomoć u rješavanju ovog problema zatražiti od Vlade RS. 

Inicijativu, koju je pokrenulo Udruženje roditelja sa četvoro i više djece RS “Četiri plus”, podržalo je i Ministarstvo saobraćaja i veza RS koje je u avgustu prošle godine apelovalo na lokalne zajednice da održe sastanke sa prevoznicima i obezbijede subvencije za đake i studente iz ovih porodica. Iz ministarstva su tada naveli da podržavaju ovu inicijativu udruženja kako bi doprinijeli u stvaranju uslova za što kvalitetniji život građana Srpske.

Predsjednik Udruženja “Četiri plus” Jovan Radovanović kaže da je žalosno što u lokalnim zajednicama ni mjesecima nakon što su im uputili dopis nemaju sluha za ove probleme.

“Niko se ne oglašava povodom našeg dopisa. Jednom prilikom rekli su nam u opštinskim i gradskim upravama da dopis nije stigao do momenta kreiranja budžeta. Ove sedmice uputićemo dopis i premijerki RS Željki Cvijanović “, rekao je Radovanović i podsjetio da besplatan prevoz traže za oko 300 đaka sa područja banjalučke regije, te da u ostalih sedam lokalnih zajednica kojima su poslali dopis ima još toliko đaka čiji roditelji mjesečno moraju da izdvoje i do 50 KM za kartu.

Dopis, kojim traže da đacima i studentima bude obezbijeđen besplatan prevoz, Udruženje “Četiri plus” uputilo je na adresu gradskih uprava Banjaluke, Trebinja i Doboja, te opština Pale, Brod, Srebrenica, Prnjavor i Laktaši.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić kaže da u ovoj godini nisu planirana dodatna sredstva za subvencionisanje gradskog i prigradskog prevoza, te da je rad ovog udruženja grad poprilično finansijski podržao.

“Pomažemo udruženju višečlanih porodica kroz obezbjeđivanje prostora za rad, finansiranje njihovih projekata i kroz grant za nevladine organizacije. Obezbjeđujemo udžbenike, školski pribor i stipendije. Kada su u pitanju autobuske karte, postoje različite skale za đake, studente i penzionere i kroz tu klasifikaciju cijena već je obezbijeđen praktično dio subvencionisanja”, istakao je on.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović kaže da još nisu razmatrali ovu inicijativu, ali da će se ona naći pred odbornicima na nekoj od idućih sjednica Skupštine.

“Sigurno ćemo razmatrati taj prijedlog i pokušati da nađemo neko rješenje”, kratko je poručio Jugović.

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić ipak tvrdi da ova opština obezbjeđuje besplatan prevoz za sve učenike osnovnih i srednjih škola na svojoj teritoriji.

“Izdvajamo oko 100.000 KM godišnje za prevoz đaka u našoj opštini, a osim toga, 120.000 maraka iz opštinske kase je namijenjeno za stipendiranje studenata”, rekao je Jovičić.

U opštini Srebrenica kažu da je godišnje oko 300.000 maraka predviđeno za prevoz đaka.

” Opština je vrlo razuđena, ima đaka koji putuju iz sela udaljenih i do 30 kilometara. Osnovci su oslobođeni plaćanja prevoza, a koristimo priliku tamo gdje ima prostora da se povezu i srednjoškolci. E sad, da li neko od njih plaća prevoz, stvarno ne znam, morao bih to provjeriti “, rekao je načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić.

Đaci putnici

Ministarstvo prosvjete i kulture RS plaća prevoz za sve učenike koji stanuju na udaljenosti većoj od četiri kilometra, za šta Vlada RS izdvaja oko 4,6 miliona KM godišnje.

U Srpskoj je lani bilo oko 21.000 učenika koji su putovali do škole, a najviše đaka putnika, čak 520, bilo je u Osnovnoj školi “Petar Kočić” u Topoli kod Gradiške.

(ATV)