fbpx

Političari ne žele zakon o porijeklu imovine

Pokušaj da se u BiH konačno donese zakon o ispitivanju porekla imovine funkcionera ponovo je propao. , kao što je ranije propao i u Republici Srpskoj.   To govori da su rijetki političari koji su spremni da svoju imovinu stave na provjeru.

2zakon

Ta tema je nedavno bila aktuelna u Predstavničkom domu BiH, ali se parlamentarci nisu mogli usaglasiti ni oko toga ko će činiti radnu grupu koja bi trebalo da predloži tekst zakona. Prema tvrdnjama opozicije, stranke na vlasti pokušale su da u radnu grupu „proguraju samo svoje članove, koji bi u suštini priču oko donošenja ovog zakona samo razvodnili“.

Na kraju, radna grupa nije ni formirana, a pitanje ispitivanja porekla imovine zvaničnika u BiH ponovo je stavljeno ad akta. I sami parlamentarci priznaju da u BiH nema političke volje da se takav zakon usvoji, niti veruju da će je uskoro biti.

- Mi smo predlagali i u Narodnoj skupštini RS taj zakon i bilo je jasno da vladajuća koalicija nema nikakvu nameru da se bavi tim stvarima. Sada je evidentno da ni na nivou BiH nema te volje. Zbog nepostizanja dogovora oko komisije koja bi predložila zakon, čitava stvar se prolongira. Jasno je zašto je to tako - zato što bi mnogi visoki funkcioneri u BiH imali problem da dokažu otkud im tolika imovina i bogatstvo – kaže za „EuroBlic“ zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma (PD) BiH i poslanik SDS Mladen Bosić.

Zamagljuju oči građanima

Poslanik opozicionog DF Damir Bećirović ocenjuje da vladajuće stranke na sve načine pokušavaju da javnosti nametnu teme kojima samo zamagljuju oči građanima. Takav je slučaj, smatra, i sa zakonom o ispitivanju porekla imovine funkcionera u BiH.

- Pokušala se napraviti komisija u kojoj nije bio predviđen niko iz opozicije. Nemoguće je da ta komisija uradi bilo šta, osim da sakrije imovinu svojih lidera. Način na koji se pokušavaju proturiti neke stvari samo je zamajavanje naroda. Ako se zaista želi nešto uraditi, onda se treba doći do rešenja po kome bi sva imovina bila javna, i to ne samo funkcionera, nego članova njihove uže i šire porodice – smatra Bećirović.

Imovinski kartoni

U nevladinom sektoru, takođe, ocenjuju da je bilo iskrene volje da se proverava imovina nosilaca javnih funkcija, odavno bismo imali uređenu regulativu koja se tiče imovinskih kartona.

- Imovinski kartoni nemaju nikakvog smisla, jer ih niko ne proverava, a što bi trebalo da bude prvi korak ka ispitivanju nečije imovine. Pitanje zakona o ispitivanju imovine svako malo se nalazi na dnevnom redu, ali su to uglavnom bile inicijative čiji je cilj bio neka vrsta prikupljanja političkih poena pred izbore, gde su se pojedine partije želele predstaviti kao borci protiv korupcije i slično. Međutim, nijedan predlog nije bio ozbiljan niti imao dovoljnu podršku, što znači da volje za to nema – ističe portparol Transparensi internešenela Ivana Korajlić.

Dodaje da je zaista bilo političke volje u BiH da se zakon o ispitivanju porekla imovine donese, to bi bilo davno urađeno, bez obzira na to ko bio u vlasti, a ko u opoziciji.

- Postoje pojedini poslanici koji imaju volju da se radi na ovom pitanju, ali generalne podrške nema. Pojedini poslanici nemaju čak ni unutar svojih političkih stranaka podršku za to – zaključuje Korajlićeva.

Krišto: Opozicija se ponaša kao vlast

Predsedavajuća PD Borjana Krišto (HDZ) nije želela detaljnije da komentariše činjenicu da nije prošao predlog kolegijuma oba doma da se formira radna grupa koja bi predložila zakon o ispitivanju porekla imovine funkcionera u BiH.

– Mogu samo da kažem da bi opozicija malo da se ponaša kao vlast, a malo kao opozicija. Postoje bošnjačke političke stranke koje žele da u BiH sve funkcioniše onako kako oni žele. Mislim da to nije dobro po BiH ni po njenu budućnost – kaže Krišto.

(Blic/Istinito)