fbpx

POČELA OBNOVA BANSKOG DVORA Uskoro nova fasada, balkoni i stolarija

ACO 6197 768x513 696x465

S obzirom na to da je riječ o obimnim radovima i da su radnje predviđene na objektu prilagođene stepenu zaštite objekta, predviđeno je da radovi traju pet mjeseci.

Danas je zvanično počela druga faza rekonsrtrukcije Banskog dvora u vrijednosti od dva miliona KM.

Druga faza obnove podrazumijeva zamjenu stolarije, obnovu fasade, balkona, stepeništa, kipova i ugradnju ambijentalne rasvjete.

Izvođač radova je beogradska firma „Koto“, specijalizovana za rad na ovakvim objektima, koja je radila i prvu fazu – rekonstrukciju krova Banskog dvora.

S obzirom na to da je riječ o obimnim radovima i da su radnje predviđene na objektu prilagođene stepenu zaštite objekta, predviđeno je da radovi traju pet mjeseci.
Direktor Banskog dvora Mladen Matović rekao je da ovo istorijski dan kako za Banski dvor, tako i za cjelokupnu kulturu i umjetnost RS.

-Prvi i osnovni preduslov da Banski dvor zaživi u punom kapacitetu je upravo temljena sanacija zgrade. Paralelno uz programsku obnovu i veliki broj reperezentativnih sadržaja koje je Banski dvor organizovao u prethodnu godinu i po dana, danas svjedočimo i početku značajne faze građevinske obnove zgrade – naglasio je Matović.

Gradonačelni Igor Radojičić rekao je da je prvom fazom Banski dvor, kao jedan od urbanih simbola i nosilaca kulture u gradu, zaštićen od daljnjeg propadanja

-Međutim, moramo biti svjesni da će u narednim mjesecima, zbog vremenskih prilika, biti ograničena mogućnost spoljnih radova, tako da je realno očekivati da bi Banski dvor u novom ruhu mogao zasjati oko Dana grada – 22. aprila iduće godine – naveo je Radojičić.

On je dodao da poslije spoljašnjeg uređenja, preostaje dosta radova na unutrašnjem uređenju ovog zdanja, koji nisu obuhvaćeni ovom fazom rekonstrukcije.

(Srpskainfo)