fbpx

Po lijek noću putuju iz Gradiške u Banjaluku

3apoteka 1

Iako dragstora i pekara s radnim vremenom od 24 časa ima na svakom ćošku, dežurnih apoteka u Republici Srpskoj ima samo tri, pa se tako, na primjer, građani iz Novog Grada, Prijedora i Gradiške moraju u po noći uputiti u Banjaluku ako im hitno treba neki lijek.

Jedan penzioner iz Gradiške kaže da bi dežurna apoteka dobro došla ovoj opštini jer ima dosta bolesne populacije, posebno one starije i često im zafali noću medikament da lakše dočekaju jutro.

Tako misle i u Palama, te navode primjere za to.

“Jednom je u toku noći mom djetetu od samo godinu i šest mjeseci bilo loše, imao je visoku temperaturu koju nisam uspjela da spustim na alternativni način. Bdila sam nad njim sve dok se prva apoteka ujutru nije otvorila”, priča majka iz Pala.

Ona smatra da bi u Palama trebalo otvoriti dežurnu apoteku.

“‘Moja apoteka’ je jedina apoteka u Republici Srpskoj koja ima dežurne apoteke, i to u Banjaluci, Bijeljini i Doboju. U planu poslovanja za naredni period nije predviđeno otvaranje novih dežurnih apoteka. U slučaju iskazivanja realne potrebe za dežurstvo apoteke u opštinama u kojima poslujemo, spremni smo izvršiti elaboraciju društveno-ekonomske opravdanosti navedene opcije”, navodi Danijel Lukić, izvršni menadžer ove zdravstvene ustanove.

Kako pojašnjava Rada Amidžić, predsjednica Farmaceutskog društva Republike Srpske, kroz razgovor s kolegama, uvidjeli su da i te kako ima potrebe da se uvede veći broj dežurnih apoteka po regijama, a ne da bude samo jedna.

“I iz Modriče, Stanara, Dervente moraju ići u apoteku u Doboj kada je nekome iz okolnih mjesta hitno potreban lijek. Za ovaj problem bi trebalo da se pobrinu lokalne zajednice”, smatra Amidžićeva.

Apotekari iz Laktaša nam potvrđuju da nema dežurne apoteke koja radi u večernjim časovima, te da jedino nedjeljom do pola osam uveče radi “Hemolek” u sklopu Doma zdravlja Laktaši.

Prema riječima apotekarke iz Gradske apoteke Prijedor, njihovo radno vrijeme je radnim danima do 17, a nedjeljom do 16 časova, te ako je nekome potreban lijek tokom neradnih dana, mora se uputiti u “Moju apoteku” u Banjaluci.

Ovo su za “Nezavisne” potvrdili i iz apoteke “Betty” u Palama.

“Istina je da u Palama nema dežurne apoteke i da naši građani moraju da idu u Sarajevo, jer je nema čak ni u Istočnom Sarajevu”, navode iz ove apoteke.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS ističu da je rad apoteka propisan Zakonom o apotekarskoj djelatnosti, kojim je regulisano da se u vrijeme kada apoteka ne radi mora obezbijediti kontinuirano snabdijevanje lijekovima putem dežurstva ili pripravnosti u noćnim časovima, nedjeljom i praznicima.

“Istim zakonom propisano je da je jedinica lokalne samouprave dužna da obezbijedi kontinuirano snabdijevanje lijekovima i medicinskim sredstvima, u skladu s potrebama lokalne jedinice, putem dežurstva ili pripravnosti u najmanje jednoj apoteci”, navode iz Ministarstva.

(Nezavisne)