fbpx

Pet godina od napada, nalogodavci nepoznati

Vladimir Kovačević gerila

Foto: Gerila info

Prije pet godina, 26. avgusta 2018. godine u Banjaluci je napadnut novinar Vladimir Kovačević. Kovačević koji je tada radio kao novinar BN televizije i portala Gerila info napadnut je ispred svoje zgrade dok se vraćao sa posla. Tužilaštvo je napad okarakterisalo kao pokušaj ubistva. Pet godina poslije niko ne pita ko su naručioci napada. Jasno je da napadači nisu sami odlučili da napadnu banjalučkog novinara.

Pet godina nakon napada zbog kojeg su na pet odnosno četiri godine osuđeni Marko Čolić i Nedeljko Dukić ne zna se ko su nalogodavci napada. Kovačević je u više navrata ponovio kako je nadležnom tužiocu banjalučkog Okružnog tužilaštva rekao u koga sumnja i zbog čega tužilaštvo po tim saznanjima nije učinilo ništa. U tužilaštvu su, takođe u nekoliko navrata, tvrdili da su oni iscrpili sve mogućnosti i da ne postoje indicije da je napad neko naručio. Tako su im bar tvrdili uhapšeni napadači.

Činjenica je, međutim, da tužilaštvo nije saslušalo lice za koje je Kovačević rekao da sumnja u njega. Činjenica je da tužilaštvo nije saslušalo ni Milorada Dodika i tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača na okolnosti njihovih saznanja o napadu. Obojica su dan nakon napada na Kovačevića na konferenciji za novinare tvrdili da iza napada ne stoji politika. Tužilaštvo nije zanimalo kako to Dodik i Lukač znaju.

Marko Čolić i Nedeljko Dukić su Kovačevića sačekali u zasjedi ispred njegove zgrade i napali su ga metalnim palicama. On je zadobio više teških povreda glave. Napadači su uhapšeni jer je Čolić napravio dvije kardinalne greške. Ispala mu je metalna palica prilikom bijega sa mjesta događaja. Po palicu je došao sutradan ujutro kada su ga vidjeli stanari a vidjeli su i registarske tablice kombija u koji je ušao. Policija nakon toga nije imala većih problema da identifikuje vlasnika kombija a kasnije i Marka Čolića kao jednog od napadača.

Suđenja Čoliću i Dukiću vođena su odvojeno jer je Dukić jedno vrijeme bio u bjekstvu. On je nakon predaje priznao krivično djelo.

Inače, banjalučka Alternativna televizija i RTRS su dok je Kovačević bio u bolnici na svojim portalima objavili tekst tabloida Informer iz Beograda u kojem je, između ostalog, napisano da je napadnuti novinar pripremao puzajući državni udar kao i da je od USAID dobio 80 000 dolara. Kovačević je zbog klevete tužio RTRS i ATV. Postupak protiv RTRS je okončan pravosnažno u njegovu korist dok je apelacija na presudu u korist ATV (Osnovni sud u Banjaluci je za isti tekst proglasio RTRS krivim a ATV nevinim) trenutno na Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

GERILA info