fbpx

Partija "Sloboda" zvanično počela s radom i predstavila ciljeve

IMG 4093

Borimo se za vrtić za svako dijete, i to u prvoj fazi 50 odsto jeftiniji, a naknadno besplatan. Takođe ćemo se usmjeriti na to da se izborimo za besplatne udžbenike za djecu do petog razreda, a potom za sve razrede osnovne škole. To se može postići pravdenijom preraspodjelom sredstava, a posebno smanjenjem broja raznih savjetnika – naglasili su iz "Slobode"

Autor: Impuls

Novoosnovana partija Sloboda, čije jezgro čine odbornici istoimenog kluba u banjalučkoj skupštini, i zvanično je počela s radom. Ciljeve i političko djelovanje ova stranke predstavili su u subotu njen predsjednik Budimir Balaban, kao i potpredsjednici Milenko Jaćimović i Nenad Šibarević.

Zašto nova stranka i zašto „Sloboda“, u moru novih partija na političkoj sjecni RS, pojasnio je njen predsjednik Budimir Balaban. On je ocijenio da je naše današnje društvo u suštini apsolutističko sa potpunim karakteristikama partokratije, te neprijateljsko za čovjekovu individualnost, za slobodu.

„Prije svega potrebna je sloboda od tiranije vlasti, a to će se postići ako se vlada formira voljom građana. Formiranje vlasti političkom korupcijom, kao što je kod nas slučaj, je nasilje nad voljom građana, nasilje nad slobodom zajednice i pojedinca kao člana zajednice. Vlada mora vladati u ime svih“, rekao je Balaban dodajući da je njegoa i namjera njegovih istomišljenika okupljenih u novoj stranci da budu slobodni, tragaju za napretkom svih građana i idu putem kojim se neće zaobilaziti pravda, javno izrečena riječ, istina ili patriotizam.

Potpredsjednik „Slobode“ Milenko Jaćimović ocijenio je da su se političke prilike u RS „tektonski promijenile“ a da te poremećaje pokreću oni koji posjeduju ogromne resurse preko kojih upravljaju krizama.

„Građanima su zgadili politiku i optimizam da RS može biti bolje društvo. Građani su u strahu, a to je najbolji uslov kako vladati bez odgovornosti“, rekao je Jaćimović, podsjetivši da se klub „Sloboda“ već pozicionirao na političkoj sceni i da ga sve više građana podržava. Potpredsjednik stranke rekao je da će partija „Sloboda“ razgovarati sa onima čiji se glas nikada nije čuo – građanima, preduzetnicima, zemljoradnicima.

Nenad Šibarević, drugi potpredsjednik „Slobode“, pojasnio je po čemu se ova stranka razlikuje od drugih.

„Borimo se za vrtić za svako dijete, i to u prvoj fazi 50 odsto jeftiniji, a naknadno besplatan. Takođe ćemo se usmjeriti na to da se izborimo za besplatne udžbenike za djecu do petog razreda, a potom za sve razrede osnovne škole. To se može postići pravdenijom preraspodjelom sredstava, a posebno smanjenjem broja raznih savjetnika koji ničemu ne služe“, naglasio je Šibarević.  On je dodao i to da se ova stranka razlikuje od ostalih i po visokom stepenu unutarstranačke demokratije.

Osim predstavljanja rada stranke, svečano su otvorene i njene prostorije, a skup je moderirao generalni sekretar „Slobode“ Milenko Lakić.