fbpx

Parlamentarni izbori u Njemačkoj – Angela Merkel ili Martin Šulc

U Njemačkoj se danas održavaju opšti izbori i analitičari su izrazili očekivanje da će kancelar Angela Merkel osvojiti i svoj četvrti mandat te da će partija krajnje desnice Alternativa za NJemačku /AFD/ prvi put ući u saziv parlamenta.

4izbori merkel

Biračka mjesta otvorena su u 8.00 časova ujutro, a biće zatvorena u 18.00 časova i rezultati izlaznih anketa nakon čega bi trebali biti objavljeni rezultati izlaznih anketa.

Prema posljednjim rezultatima anketa, konzervativci Angele Merkel su na putu da ostanu najveća poslanička grupacija u parlamentu.

Međutim, pošto je oko trećine Nijemaca bilo neodlučno pred održavanje izbora Merkelova i njen glavni protivkandidat iz redova Socijaldemokratske partije /SPD/ Martin Šulc je od glasača zatražio da izađu i daju svoj glas.

Na regionalnim izborima održanim prošle godine konzervativci Angele Merkel pretrpjeli su poraze od AFD, koji su popularnost stekli nakon odluke 2015. godine kancelara da ostavi otvorene granice NJemačke za prijem više od milion migranata.

Merkelova i Šulc su izrazili zabrinutost da bi slaba izlaznost išla u korist manjih stranaka, posebno AFD-a.

Ukoliko Merkelova osvoji četvrti mandat time će se izjednačiti sa Helmutom Kolom koji je njen mentor i Konradom Adenauerom. Kol i Adenauer su jedini kancelari poslije Drugog svjetskog rata sa četiri osvojena mandata.

(Srna)