fbpx

Osam kandidata za predsjednika Slovenije, od toga pet žene

Na predsjedničkim izborima u Sloveniji koji će biti održani 22. oktobra, učestvovaće osam kandidata, a među njima je pet žena.

20170928110618 444914

Kandidat Slovenačke pučke stranke (SLS) Suzana Lara Krause rekla je da predstavlja novo lice u politici, što je, kako tvrdi, njena prednost u odnosu na ostale kandidate.

Na izborima će učestvovati i predsjednik stranke Nova Slovenija (NSI) Ljudmila Novak, Romana Tomc iz Slovenačke demokratske stranke (SDS), dok je Stranka modernog centra (SMC) kandidovala ministra za obrazovanje Slovenije Maju Makovec Brenčič, prenose hrvatski mediji.

Kandidaturu penzionisane učiteljice Angelce Likovič podržava konzervativna vanparlamentarna stranka Glas za djecu i porodicu, a u predsjedničkoj trci učestvovaće i gradonačelnici Kopra Boris Popovič i Kamnika Marjan Šarec.

Prema predizbornim istraživanjima, najveći favorit je aktuelni predsjednik Borut Pahor, a većina analitičara smatra da je jedina dilema da li će već 22. oktobra dobiti natpolovičnu većinu glasova ili će biti potreban i drugi krug.

(Srna)