fbpx

NSRS: Usvojen Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija

NSRS: Usvojen Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija

Foto: N1 

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) usvojili su danas Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, koji je naišao na niz kritika.

Za usvajanje Nacrta glasalo je 48 poslanika, dok je protiv bilo 11, a šest uzdržano.

Poslanici su odlučili i da ovaj Nacrt bude upućen na javnu raspravu, a ova procedura treba da bude provedena u narednih 30 dana.

Ovim zakonskim rješenjem se "osniva poseban Registar neprofitnih organizacija osnovanih u Republici Srpskoj koje finansijski ili na drugi način pomažu strani subjekti kao agente stranog uticaja, uređuju uslovi i način obezbjeđenja javnosti rada, te propisuju druga pitanja u vezi sa radom tih organizacija".

Nacrtom neprofitnim organizacijama nije dozvoljeno političko djelovanje ni obavljanje političke aktivnosti.

Neprofitne organizacije ukoliko ovakav zakon bude usvojen biće obavezne da Ministarstvu pravde Republike Srpske dostavljaju polugodišnji i godišnji finansijski izvještaj sa naznakom uplatioca, visine doznačenih sredstava, vrste i iznosa naknade i prihoda izraženih u novcu ili drugoj vrijednosti, kao i izvještaj o utrošku sredstava.

Predviđeno je da Ministarstvo prati aktivnosti neprofitnih organizacija kako na teritoriji Republike Srpske, tako i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, a da ministar može podnijeti zahtjev nadležnom sudu za zabranu obavljanja rada.

Do usvajanja je došlo nakon što su juče ambasadori upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) pozvali poslanike NSRS da glasaju protiv predloženog zakona.

"Vlada bh. entiteta Republike Srpske (RS) od 2013. godine pokušava donijeti zakon kojim bi se organizacije civilnog društva stavile pod striktan nadzor organa vlasti i ograničila njihova mogućnost da ostvaruju svoja demokratska prava", navodi se u izjavi ambasadora.

Istakli su da će "nacrt Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija dodatno ograničiti građanski prostor za funkcionalno i nezavisno civilno društvo i predstavljat će značajnu prijetnju sveukupnom stanju u oblasti ljudskih prava i demokratije u Bosni i Hercegovini".

"Nedavno ponovno uvođenje zakonskih sankcija za klevetu u Republici Srpskoj i predloženi novi zakon u suprotnosti su sa samim pojmom demokratije. Njima se ograničava politički pluralizam, a svrha im je da zastraše političku opoziciju. To će spriječiti slobodnu kritičku debatu i dodatno suziti ionako sve manji građanski prostor u RS-u", stoji u izjavi.

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) snažno podržavaju nezavisne medije i civilno društvo i naglašavaju njihovo pravo da provode svoje aktivnosti bez uznemiravanja, straha ili nepotrebnog pritiska.

"Predloženom zakonu nema mjesta u demokratskom društvu i u suprotnosti je sa više puta ponavljanim opredjeljenjem rukovodstva Republike Srpske da unaprijedi odvijanje procesa evropskih integracija", poručili su.

Agencije