fbpx

Novi uragan prijeti Karibima

Nakon uragana Irma, koji je početkom mjeseca usmrtio 80 ljudi, Karibima prijeti novi uragan, pa su stanovnici pozvani na evakuaciju.

uragan maria epa main

Četvrti veliki uragan ove godine, Maria, prerastao je u oluju pete kategorije, prolazeći kroz istočne Karibe na putu prema Portoriku, sa maksimalnim udarima vjetra od 260 kilometara na sat, izvijestio je američki centar za uragane.

Središte oluje, opisano kao potencijalno katastrofalno, bilo je udaljeno oko 72 kilometra jugoistočno od Dominike, šumovite bivše britanske kolonije na istočnom Karibima, na pola puta između francuskih otoka Guadeloupe na sjeveru i Martiniquea na jugu.

Ukoliko ostane pri sadašnjoj snazi, Maria će biti najjača oluja koja će pogoditi Portoriko u 85 godina, rekao je glasnogovornik centra za uragane.

Guverner Portorika Ricardo Rossello pozvao je stanovnike otoka da slušaju upute preko medijima i pripreme se za dolazak oluje.

Poplavljene su ulice u nekim stambenim dijelovima na Barbadosu, na kojem od nedjelje pada snažna kiša dok se središte oluje približava.

'Igrati se sa smrću'

Upozorenja na uragane i tropske oluje na snazi su za niz otoka u karipskom području, među kojima su Američki i Britanski Djevičanski otoci, Antigva i Barbuda i francusko-nizozemski otok Sveti Martin.

Météo-France izdao je crveno upozorenje za Martinique.

Trgovinama je naređeno da se zatvore, a stanovnicima da odu u skloništa i javni prijevoz je prekinut.

"Rizici su golemi uzmu li se u obzir vjetrovi koje očekujemo. Izići van u tim uvjetima znači igrati se sa smrću", upozorio je potpukovnik Michael Bernier iz agencije za civilnu zaštitu tog otoka.

Dio tih otoka početkom rujna razorio je uragan Irma, jedan od najmoćnijih uragana dosad zabilježenih na Atlantiku. Irma je usmrtila više od 80 ljudi.

Tek su prošli Irma i Jose

Portoriko, američki teritorij koji je ranije poharala Irma, otvorio je svoja skloništa u pripremi za Mariju i uklonio građevinske dizalice koje bi mogle biti pogođene snažnim vjetrovima.

Evakuirano je više od 1.700 stanovnika Barbude na susjednu Antigvu, s obzirom na to da je Irma razorila gotovo sve zgrade na tom otoku.

Meteorolozi i dalje prate Josea, uragan prve kategorije s vjetrovima od 120 kilometara na sat, koji je lociran približno 430 kilometara istočno-jugoistočno od Cape Hatterasa u Sjevernoj Karolini.

Izvor: Agencije