fbpx

Nova SNSD-ova prilika za skretanje pažnje sa problema

Nova SNSD-ova prilika za skretanje pažnje sa problema

Foto:  Schrenshot

Nedavna izjava državnog ministra Zukana Heleza da u Republici Srpskoj postoje vojni kampovi za obuku i da su to paravojne formacije pokrenula je lavinu reakcija koje je završila inicijativom SNSD-a za smjenu Heleza.

Ako malo zagrebemo ispod površine i prisjetimo se čitave istorije sličnog izražavanja nezadovoljstva SNSD-a, možemo naslutiti da je ponovo u pitanju čisto politikanstvo.

Na ovaj način SNSD najviše utiče na skretanje pažnje sa finansijskih problema u kojima se našla Republika Srpska, ali i sa sudskog procesa koji se posljednnih sedmica vodi protiv njihovog lidera Milorada Dodika.

Ovo bi vrlo lako mogao biti još jedan paravan da blokiraju rad državnih institucija i to baš u danima kada treba raditi napornije nego ikad kako bi se ispunili zahtjevi Evrpske komisije i eventualno usovojili neki novi zakoni prije proljeća i nove procjene rezultata rada.

U SNSD-u su vjerovatno svjesni da do smjene Heleza ili bilo kojeg drugog ministra teško može doći. Za tako nešto morali bi u Predstavničkom domu državnog parlamenta imati podršku HDZ-a i SDA što je u ovom momentu teško za očekivati.

Jedini primjer posljednjih godina kada smo svjedočili smjeni državnog ministra bio je slučaj Miloša Lučića. Tadašnji ministar za ljudska prava i izbjeglice iz DNS-a smijenjen je pošto je ova stranka izašla iz koalicije sa SNSD-om na svim nivoima. U ovom slučaju situacija je, naravno, potpuno drugačija.

Klix