fbpx

Nova afera u RS: Polaganje vozačkih ispita bez prisustva kandidata

Nova afera u RS: Polaganje vozačkih ispita bez prisustva kandidata

Foto: Ringier

U Zavodu za obrazovanje odraslih, u čijoj nadležnosti je rad Ispitnih centara u Republici Srpskoj i polaganje vozačkih ispita, potvrdili su da je bilo prijava o nezakonitim radnjama, te da su sve informacije o mogućem činjenju krivičnih djela proslijedili u MUP Republike Srpske.

Istovremeno, da je u Ispitnom centru Zvornik bilo slučajeva polaganja vozačkih bez prisustva na ispitu, odgovaraju da o tome nisu bili upoznati.

Kontrola
– U nekoliko navrata Zavodu za obrazovanje odraslih dostavljene su prijave koje sadrže informacije o nezakonitim radnjama, a koje su na dalje postupanje dostavljene nadležnom Ministarstvu unutrašnjih poslova RS. Prema informacijama koje su dostavljene Zavodu po navedenim prijavama, u kojima je utvrđeno postojanje krivičnih djela, podignute su optužnice protiv počinilaca – odgovorili su iz Zavoda.

Objasnili su da se kontrola organizovanja polaganja vozačkih ispita vrši neposrednom kontrolom predsjednika Komisije za polaganje vozačkih ispita koji je zadužen za organizaciju provođenja ispita i otklanjanje uočenih nedostataka i ujednačavanje kriterijuma polaganja vozačkih ispita.

– Sa informacijom da je bilo slučajeva polaganja vozačkih ispita bez prisustva kandidata na ispitu Zavod nije upoznat – naveli su u odgovoru.

Polagali, a nisu bili na spisku
Podsjetimo, Srpskainfo je proteklih dana objavio seriju tekstova o Aferi Dozvole i nezakonitim radnjama prilikom polaganja vozačkih ispita u Ispitnim centrima širom Srpske.

Tako je vozački ispit u jednom ispitnom centru u Republici Srpskoj za samo tri mjeseca položilo 49 kandidata čija imena nisu bila na spisku Zavoda, u čijoj nadležnosti su kontrola i nadzor nad sprovođenjem obuke i ispita za vozače.

Istovremeno, u jednom ispitnom centru u Srpskoj otac je i dalje predsjednik Komisije za polaganje ispita, a njegov sin vlasnik privatne auto-škole, što je očigledan sukob interesa.
Odlično upućeni sagovornici u ovu oblast za Srpskainfo su otkrili da su o svemu obavijestili Zavod, ali da povratnih reakcija nije bilo.

Naš sagovornik otkrio je između ostalog kako su kandidati štimani jednom ispitivaču, a da je i sam bio uvučen u te nezakonitosti voljom nadležnih u komisiji, nakon čega je odlučio da sve prijavi Zavodu.

– Računar za jedan dan registruje samo jednu grupu, ma kolika ona bila, i ravnomjerno raspoređuje kandidate na broj ispitivača, i to se zvanično objavi na sajtu. Drugu grupu računar ne može prihvatiti, pa je sekretar bio primoran da pravi grupu kandidata za jednog ispitivača mimo zvaničnog spiska na sajtu – objasnio je naš sagovornik.
Čašćavanje preko konobara
Drugi sagovornik je otkrio način na koji se čašćavanju članovi komisija uoči polaganja vozačkih ispita.
– I to je javna tajna. Ide se na ručak u poznati restoran, a onda se u jednom trenutku član komisije izgubi, odnosno ode do toaleta. Tada se novac daje konobaru i posao je zaključen – otkriva detalje nezakonitih radnji kada je u pitanju polaganje vozačkih ispita.

Dodaje kako je sve uvezano i tačno se, kako kaže, zna ko je čiji ispitivač prilikom polaganja vozačkih ispita, a cijene se kreću i do nekoliko stotina evra, u zavisnosti od kategorije.
U nastavku akcije Republičkog javnog tužilaštva uhapšene su još tri osobe zbog zloupotreba prilikom polaganja vozačkih ispita i izdavanja vozačkih dozvola. Uhapšena je službenica Gordana S, zaposlena u Upravno-pravnom odjeljenju Policijske stanice u Osmacima.

MUP RS je saopštio da provode operativnu akciju u cilju dokumentovanja krivičnih djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, primanje mita, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave i navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja. Slobode su lišeni G.S, S.S. i M.M., a juče su obavljeni pretresi na više lokacija u Zvorniku.

Osumnjičeni se terete da su izdavali vozačke dozvole na osnovu falsifikovane dokumentacije osobama sa područja Opštine Osmaci. Nakon izvršene kriminalističke obrade, uhapšeni bi danas, uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima, trebali biti sprovedeni u Republičko javno tužilaštvo.

Srpska info