fbpx

Nivo terorističke prijetnje u Velikoj Britaniji povećan na "kritičan"

Britanska premijerka Theresa May je izjavila da je nivo terorističke prijetnje u Velikoj Britaniji povećan na "kritičan".

5london terorizam

Britanska premijerka Theresa May je izjavila da je nivo terorističke prijetnje u Velikoj Britaniji povećan na "kritičan".

Istakla je da je nakon bombaškog napada koji se dogodio u petak u Londonu nivo terorističke prijetnje povećan na najviši nivo, sa "ozbiljan" na "kritičan".

Naglasila je da je takva odluka donijeta na preporuku Zajedničkog centra za analizu terorizma koji djeluje pri unutrašnjoj obavještajnoj službi MI5.

Britanska premijerka je ranije u petak istakla da je cilj napada u Londonu bio nanijeti, kako je kazala, "značajnu štetu".

U eksploziji ručno izrađene bombe u londonskom metrou, povrijeđeno je 29 osoba, od kojih nijedna nije životno ugrožena, saopštili su zvanični izvori.

Britanska policija incident na zapadu Londona tretira kao "teroristički akt", peti u toj zemlji od početka godine. Služba za nacionalno zdravlja je objavila kako je ukupan broj povrijeđenih, prema dostupnim informacijama, dosegao 29.

Do eksplozije je došlo jutros na stanici Parsons Green, u zapadnom dijelu glavnog grada Velike Britanije. Nakon eksplozije je izbio požar, a prema mjestu eksplozije upućeno je više ekipa hitne pomoći, kao i vatrogasci.

AA