fbpx

Najstariji američki proizvođač oružja pred stečajem

7pistolj

Dok su u Americi sve glasniji zahtjevi javnosti za oštriji nadzor prodaje oružja, najstariji tamošnji proizvođač i jedan od najvećih u SAD-u, Remington, našao se na ivici propasti.

Kompanija je u nedjelju zatražila zaštitu od stečaja dok pokušava postići sporazum sa povjeriocima koji bi postali novi vlasnici.

Financijski direktor Remingtona, Stefen Džakson, u dokumentima predanim sudu istakao je kako je prodaja značajno pala u posljednjih godinu dana te da kompanija ima problema u izvršavanju finansijskih obveza. Remington je u  februaru objavio kako će smanjiti breme duga od 950 miliona dolara kroz sporazum s povjeriocima koji će potraživanja zamijeniti za udjele u kompaniji. Sporazum će biti zaključen najranije početkom maja.

Time će većinski vlasnički udio izgubiti kompanija Cerberus Capital Management. U novu vlasničku strukturu ulaze finansijski divovi poput investicione kompanije Franklin Templeton te filijale za upravljanje imovinom banke JPMorgan. Jedan je investitor otkrio IFR-u, filijali Thomson Reutersa, da Remington nudi otkup svojih dugova po 25 centi za dolar. Podsjetimo, Cerberus neuspješno pokušava naći kupca za svoj udio od 2012. kada je Remingtonova puška Bushmaster korištena u pokolju u osnovnoj školi Sandy Hook u Connecticutu. Tada je stradalo 20 djece i šest odraslih.

Strože provjere

Nakon posljednjeg velikog masakra u februaru u Parklandu na Floridi sa 17 poginulih zahtjevi javnosti za strogi nadzor prodaje oružja sve su glasniji. Kulminirali su prošlog vikenda u najvećim protestima od Vijetnamskog rata. Dio američkih trgovaca već je uveo stroži nadzor prodaje, pa do oružja mogu kupci koji su prošli bezbjednosnu provjeru, a i zabranjena je prodaja okvira za velik broj metaka.


(Vijesti.ba)