fbpx

Na tri lokacije u centru Sarajevo postavljeno šest solarnih klupa

1000 1472459903solarne klupe13

Na području sarajevske općine Centar, na tri lokacije, postavljeno je šest pametnih solarnih klupa.

Tri solarne klupe postavljene su na Merhemića trgu, dvije na Vilsonovom šetalištu kod mosta „Suada Dilberović i Olga Sučić“, a jedna kod zgrade Općine Centar.

Klupe koriste solarnu energiju, pružaju ambijentalno osvjetljenje, a opremljene su i USB priključcima za punjenje mobitela i omogućavajuju superbrzi internet.

U klupama su ugrađeni sistemi hlađenja koji osiguravaju da temperatura ostane ugodna za sjedenje u svim vremenskim uvjetima.

Pametne klupe proizvodi hrvatska tvrtka Include iz Solina, koja je prva u Evropi pokrenula proizvodnju ovih klupa. Solarne ploče stvaraju do 110W električne energije po satu. Smještene su ispod površine za sjedenje, a veličinom omogućavaju efikasno korištenje sunčeve energije.

Pametna klupa opremljena je samostalno razvijenim uređajima za punjenje pametnih mobitela i satova novije generacije, ima dva USB priključka s izlaznom snagom od 10 W.

Kako je iz Općine Centar saopćeno, projekt je realiziran u okviru UNDP projekta „MDF Program očuvanja okoliša i klimatske promjene“.

Klupe su osim u bosanskohercegovačkim gradovima postavljene i u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Švedskoj, te u SAD-u i Australiji.

FENA