fbpx

Merkel: Evropi je potrebna snažna Njemačka

5angela

Njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu je kazala da želi formirati vladu što je prije moguće, nakon što su pregovori o trostrukoj koaliciji propali u prošlu nedjelju.
 
Obraćajući se članovima svoje stranke, Merkel je izjavila da su glasači njenim konzervativcima dali mandat da preuzmu vlast na izborima održanim 24. septembra, na kojima je njena stranka osvojila najviše parlamentarnih mjesta, ali i ograničene mogućnosti koaliranja.

- Evropi je potrebna snažna Njemačka, poželjno je da vlada bude brzo formirana - rekla je Merkel na sastanku stranke na sjeveru Njemačke, dodajući da je njena privremena vlada svakako sposobna nositi se sa svakodnevnim poslovima u ovoj najvećoj evropskoj ekonomskoj sili, javlja Reuters.

Ona je dodala da je spremna pregovarati sa Socijaldemokratima, nakon što je ta stranka lijevog centra u petak promijenila svoju prethodnu odluku, kazavši da su spremni pregovarati s Merkelinim konzervativcima. Ali, kancelarka je ipak istakla da će bilo kakvi pregovori morati biti utemeljeni na uzajamnom poštovanju.

 (Fena)