fbpx

Novinar se tajno zaposlio u zloglasnoj kineskoj fabrici u kojoj se pravi “ajfon”

4foxcon

Novinar kineskog dnevnika “Šangaj ivning post” zaposlio se u fabrici korporacije “Fokskon” (Foxconn) u Tai Juanu i otkrio u kakvim užasnim uslovima žive i rade zaposleni u postrojenju koje proizvodi model mobilni telefon “ajfon”, američke kompanije “Epl”.

Fabrika koju je odabrao postala je poznata po masovnom štrajku radnika, a novinar je zbog, kako je rekao, loših uslova za rad, u njoj uspio da provede samo pet dana.

Do posla je došao tako što je kontaktirao kadrovsku službu fabrike, gdje mu je rečeno da svako ko je zdrav i posjeduje ispravne lične isprave može da se prijavi za posao.

Dok je popunjavao prijavu, radnik osiguranja ponudio mu je pomoć da brže dođe do zaposlenja ako mu da 100-200 kineskih juana (jedan juan vrijedi oko šest američkih dolara).

Novinar, čiji identitet nije objavljen, nazavo je spavaonicu koju “Fokskon” koristi za svoje zaposlene “noćnom morom”.

– Smrdi kao smeće i ljudski znoj. Ispred svake sobe su gomile smeća. Kada sam otvorio svoj ormarić iz njega su počele da bježe bubašvabe. Posteljina koju su mi dali bila je prljava – kaže novinar kineskog lista.

Njegova pitanja o velikoj stopi samoubistava instruktori nisu ignorisali, ali nisu bili spremni ni da preterano diskutuju o njima.

– Poslije treninga, tražili su da počnemo s radom, iako je već noć. Smijemo da odmaramo samo tokom dana. Poslije svih intenzivnih treninga i sastanaka, imao sam groznicu i tešku glavobolju. Prije nego što počnem s poslom, tražio sam da posjetim bolnicu, ali tu radi samo jedan doktor, koji u isto vreme liječi četiri -pet pacijenata – kaže novinar, i dodaje:

– Tokom vikenda organizuju se druženja radnika, na kojima se pleše.

– Domaćin zabave je uzeo mikrofon i rekao: ‘Svi smo pod prevelikim stresom svakoga dana, a ne smijemo da vrištimo dok radimo. Ovde možemo da galamimo do mile volje i da se oslobodimo stresa – navodi se u svedočenju.

Večera se u 23.00, a poslije ponoći nastavlja se s radom.

“Poleđina ‘ajfona’ pored mene je prolazila svake tri sekunde. Moram je uzeti i označiti četiri mjesta na njoj, pa je vratiti na traku za manje od te tri sekunde i bez grešaka. Poslije nekoliko sati takvog rada počinje da me boli vrat i mišići u rukama. Novi radnik koji je sjedio preko puta mene bio je iscrpljen i nakratko legao. Supervizor ga je vidio i kaznio time što je stajao 10 minuta u ćošku, kao nekada u školi. Radili smo non-stop, od ponoći do šest ujutru, ali morali smo da ostanemo duže, jer traka ide i niko ne smije stati. Umirem od gladi i potpuno sam iscrpljen… Konačno smo prestali s radom u sedam ujutru – piše dalje u ispovijesti.

Narednog dana šefovi, piše kineski novinar, radnike tretiraju na isti način i svi zaposleni su bijesni.

– Svaki put kada neko od nas uzme jedan deo ‘ajfona’, bacimo ga na traku i psujemo, kako bismo se oslobodili stresa – piše dalje kineski lažni radnik.

(Blic.rs)