fbpx

OSCE poziva članice na borbu protiv nasilja nad ženama

1503119527875

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i početka 16-dnevne kampanje protiv nasilja na polnoj/rodnoj osnovi, Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju pozvala je države članice da povećaju napore da se ovo kršenje ljudskih prava zaustavi.

Nasilje nad ženama i djevojčicama nastavlja da se događa širom regije država članica OSCE-a u privatnim i javnim sferama, utičući na porodice, zajednice, radna mjesta i društva, navodi se u saopćenju ove organizacije.

OSCE ističe da je čvrsto posvećen borbi protiv svih oblika nasilja nad ženama i podržava 16-dnevnu kampanju aktivizma protiv nasilja na polnoj/rodnjoj osnovi.

Ni društvo ni vlade ne bi trebali da šute dok svakog dana na hiljade djevojaka i žena pate, navodi se u saopćenju.

Obavezu da se govori javno

Predsjedavajući OSCE-a i ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz, povodom ovog dana i narednih 16 dana aktivizma, naglasio je kao ključan “značaj obaveza i standarda međunarodne zajednice.”

“Istanbulska konvencija Vijeća Evrope je snažan i ključan instrument, značajan okvir u borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Zbog toga pozivam države članice OSCE-a da usvoje standarde kao što su ovi i da primjene odgovarajuće mjere širom regije u cilju prevencije seksualnog, porodičnog i nasilja na osnovu pola/roda čije su žrtve djevojčice i žene”, rekao je Kurz.

“Mi imamo obavezu da govorimo javno i da djelujemo u cilju ukidanja nasilja nad ženama i djevojčicama ne samo za vrijeme ovih 16 dana već svakog dana u godini”, rekao je generalni sekretar OSCE-a Thomas Greminger.

Prema riječima direktorice Kancelarije OSCE-a za demokratske insitucije i ljudska prava Ingibjorg Solrun Gisladottir, učešće OSCE-a u globalnoj kampanji borbe protiv nasilja na osnovu pola/roda nije samo zbog toga što se ona odnosi na polovinu svjetske populacije nego zato što osiguravanje sigurnosti za žene i djevojčice u njihovim domovima, zajednicama i na javnim mjestima pomaže izgradnji kohezivnih i sigurnih društava.

Kako je istakla, osnaživanje žena da znaju i da zahtjevaju svoja prava je ključno u borbi protiv nasilja koje se nad njima provodi, bez obzira da li je fizičko, psihičko, ekonomsko ili političko.

Kampanja ‘Me too’

“Što više žene otvoreno govore, kao što smo skoro mogli da vidimo naprimjer sa kampanjom #MeToo, raste njihova snaga i sposobnost da koriste legalna i druga sredstva koja su im na raspolaganju i suprotstave se svojim zlostavljačima”, rekla je Gisladottir.

Ona je istakla da se nasilje nad ženama najčešće događa uslijed moći, privilegija i prava koje imaju počinioci. Kako bi se tome oduprijeli, veoma je važno da u ovoj konverzaciji učestvuju i dječaci uključujući i razgovor među sobom o toj temi i tako postanu dio rješenja.

Kampanja “Me Too” počela je u oktobru ove godine kada je veliki broj žena na društvenim mrežama priznao da su bile žrtve seksualnog zlostavljanja ili uznemiravanja, a sve u svjetlu optužbi za silovanje na račun holivudskog producenta Harveyja Weinsteina.

(Agencije)