fbpx

Na putnu kartu ide još jedna taksa

4turističke destinacije takse

Popularne turističke destinacije imaju sve veće pobleme zbog prevelikog boja turista, pa je u planu naplata taksi kako bi turisti uopšte ušli u zemlju.

Prvo je sa takvom praksom krneula Venecija, a sada isto najavljuje i Japan.

Japan postaje sve popularnija turistička desetinacija pa planira da uvede ulaznice u grad, tj. “odlazne takse” koje planira da primijeni od početka iduće godine.

Popularno nazvana „sayonara“ uticaće ne samo na strane, već i na japanske putnike koji zemlju napuštaju brodom ili avionom.

U planu je da se taksa automatski doda na putnu kartu i iznosiće oko 800 dinara, a od nje će biti oslobođena samo djeca do dvije godine i putnici u tranzitu.

Kako navode, ova taksa neće uticati na broj turista, a odlična stvar je što će zarađeni novac od takse koristiti isključivo za projekte za dalji razvoj turizma u Japanu.

Tako će se dodatno popraviti tehnologija na aerodromima, a i sve kulturne atrakcije, a nacionalni parkovi će dobiti vodiče na mnogim stranim jezicima.

Japan nije jedina zemlja koja će imati ovakvu taksu. Brazil, Australija, Honduras, Jamajka, Velika Britanija i Južna Koreja već su ovako nešto uvele, a s obzirom na ideju prema kojoj će cijela zarada ići za dalju promociju turzma, ova ideja i ne izgleda loše, piše B92.