fbpx

MUP RS od srijede na istočnim granicama BiH zbog "navale" migranata

4mup

SARAJEVO - Granična policija BiH najavila je da će od sutra granični pojas na istoku BiH, pod nadležnošću i u saradnji sa pripadnicima ove agencije, nadzirati i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Policije Brčko distrikta.

Na sastanku u Sarajevu sa rukovodiocima osnovnih i jedinica Granične policije pod čijom nadležnošću su područja sa najvećim pritiskom migranata iz pravca Srbije i Crne Gore zaključeno je da je najveći procenat migranata odvraćen ili otkriven na istočnom dijelu granice, zbog čega su pripadnicima Granične policije pridruženi policijski službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Na sastanku, organizovanom radi dogovaranja novih modaliteta sprečavanja ilegalnih ulazaka, razgovarano je o konstantnom prilivu migranata na područjima u nadležnosti terenskih kancelarija Granične policije "Istok" sa sjedištem u Višegradu, "Sjeveroistok" sa sjedištem u Bijeljini i "Jug" sa sjedištem u Čapljini, što iziskuje još efikasnije pojačane mjere, koje se na granici realizuju od oktobra prošle godine.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić rekao je da insistira na boljoj organizaciji i koordinaciji na terenu, posebno sa kolegama iz lokalnih policijskih uprava i stanica, saopšteno je iz Granične policije BiH.

On je istakao da zahtijeva veću fleksibilnost timova na terenu, zbog činjenice da migranti u sve kraćem vremenskom periodu pronalaze nove pravce kretanja: šumske i teško prohodne puteve, brdovita područja, pa čak i rijeku.

Galić je naglasio da od glavnih inspektora i načelnika terenskih kancelarija očekuje potpunu odgovornost za stanje ilegalnih migracija na području pod nadležnošću njihove organizacione jedinice i maksimalan angažman radi sprečavanja ove pojave.

On je istakao da je svjestan da je devetomjesečno preduzimanje pojačanih mjera, uz znatan kadrovski manjak, gotovo iscrpilo ljudske i materijalno-tehničke kapacitete ove policijske agencije, ali da se situacija s povećanim brojem migranata ne smiruje, zbog čega se nastavlja maksimalno korišćenje svih raspoloživih resursa.

Navodi se da, u skladu sa zaključcima Savjeta ministara i Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH, to podrazumijeva da će policijski službenici Granične policije BiH preduzeti sve neophodne zakonske mjere s ciljem sprečavanja ulaska migranata iz pravca Srbije i Crne Gore u BiH. Na sastanku su bili i zamjenik direktora Fahrudin Halač i pomoćnik direktora za organizaciju i operacije Slobodan Krstić.  

(Srna)