fbpx

Muke po koaliciji: Dodik odabrao, šta ostaje DNS-u?

2koalicija

Na potezu je DNS. Nakon Dodikove odluke da se kandiduje za Predsjedništvo BiH, plus uvjeravanja da SNSD ne odustaje od svog kandidata za predsjednika Srpske, u stranci Marka Pavića pažljvo biraju riječi i za sada ne otkrivaju karte.

Iako Dodik, nakoj jučerašnje bombe, danas smiruje situaciju – u DNS-u nemaju mnogo vremena za razmišljanje jer, nezvanično, prva runda pregovora u vladajućoj koaliciji počinje već za sedam dana.

“Mi ćemo dogovoriti sa DNS-om, sve će biti u redu, nemojte molim vas, ugodno spavajte, nemojte se sekirati nimalo. Kao što vidite, nikakvih problema nema”, rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Dok stara priča da je sve u redu, kad god se pita za bilo kakav odnos sa DNS-om i danas kruži, Dodikove otvorene karte Marka Pavića dočekuju na službenom putu u Austriji.

Dok lider stranke ne stigne, potpredsjednik i šef izbornog štaba kaže da ne treba žuriti sa ocjenama jer tek treba da se pregovara. Radislav Jovičić uvjerava da raspolaže sa informacijom da DNS-u treba da pripadne kandidatura za jednu od dvije funkcije koje je koalicioni partner, SNSD, već kaparisao za svoje ljude. U svakom slučaju, nema dileme koji DNS-ovac će da istupi.

“Logično je da predsjednik stranke bude kandidat za najjaču funkciju u bilo kojim odnosima i to je politička praksa svuda u svijetu tako da ja lično tu nemam dileme. Ako DNS-u pripadne jedna od tih kandidatura to svakako treba da bude predsjednik stranke gospodin Pavić”, rekao je šef izbornog štaba DNS-a Radislav Jovičić

Nema od tog ništa, tvrdi politički analitičar Velizar Antić. Uvjeren je da će se DNS, i pored velikih ambicija za ove izbore, ubrzo povući – uz mogućnost trgovine za neke druge funkcije.

“Mislim da par ovih mjesta direktorskih i na tom nivou ministarskih nisu dovoljno jaka kompenzacija za ovo na čemu DNS insistira za sada i želi da dobije ta mjesta. Mislim da bi možda neko premijersko mjesto njima eventualno odgovaralo”, rekao je politički analitičar Velizar Antić.

Dodik, za sada, ne otkriva da li je to alternativa za koalicionog partnera. Uz ogradu da je to njegov lični stav, ukoliko DNS ne dobije kandidaturu za jednu od dvije ključne pozicije, Jovičić kaže da se Vlada nameće kao logično rješenje. Zasad niko ne pominje bilo kakvo rješenje za socijaliste. Petar Đokić nije odgovarao na naše pozive.

(ATV)