fbpx

Mugabe se prvi put pojavio u javnosti nakon vojnog udara

5mugabe

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe u petak se prvi put pojavio u javnosti otkako je vojska preuzela vlast prije dva dana. On je prisustvovao ceremoniji diplomiranja na Otvorenom univerzitetu u prijestonici Harareu.

Mugabe je u kućnom pritvoru nekoliko dana. Vojska ga drži blokiranim u njegovoj kući nakon borbe oko toga ko će postati njegov nasljednik.

Vojska je saopćila tokom dana da se "angažovala" oko Mugabea i da će obavijestiti javnost o ishodu razgovora s njim "što je ranije moguće".

Mugabe je sporo hodao crvenim tepihom i pridružio se masi koja je pjevala nacionalnu himnu, nakon čega je otvorio ceremoniju diplomiranja na Otvorenom univerzitetu Zimbabvea, čiji je počasni dekan.

Ni supruga 93-godišnjeg predsjednika Grace Mugabe ni ministar obrazovanja Jonathan Moyo, saveznik bračnog para Mugabe, nisu bili prisutni.

Vojska je pokrenula akciju nakon što je Mugabe smijenio potpredsjednika Emmanuel Mnangagwu prošle sedmice. Mnangagwa se smatrao potencijalnim nasljednikom dugogodišnjeg šefa države a njegova smjena otvorila je put Mugabeovoj supruzi Grace, koja je četiri decenije mlađa od njega, da preuzme predsjedničku dužnost, prenosi BBC.

(Fena)