fbpx

Možda je i veći deficit budžeta

Ako se Vlada RS zaista zadužila u ime Fonda PIO, a to nije prijavljeno Fondu, a i nije prikazano u finansijskom izvještaju, onda je to posao za Tužilastvo i inspekcije. Na taj način bi se obezbijedila veća odgovornost i transparentnost u radu Vlade i resornog ministarstva, istakao je u razgovoru za Vijesti. ba ekonomski ekspert Zoran Pavlović.

4deficit

Pavlović, u intervjuu portalu Vijesti.ba, navodi da je prema informacijama iz revizorskog izvještaja jasno navedeno da je Vlada RS “prenijela” u 2016. neisplaćene obaveze u visini od 190 miliona KM, što se po zakonu o budžetu ne bi moglo činiti.

"Utisak je da Vlada RS ne funkcioniše kao uređen sistem ministarstava i premijera. Podaci koje daju pojedinačno ministarstva očigledno nisu validna. To je revizorska služba pronašla prije više od dva mjeseca, kada je iznijela stanje revizorskih nalaza u 15 minstarstava i dva fonda, kada su pronasli 377 miliona KM neplaćenih računa i dugova. Tako da je očigledno da je revizor sačinio validan izvještaj, te je nepokriveni deficit od 175 miliona KM istinit, ali i jako zabrinjavajuća informacija za građane RS", kazao je Pavlović.

Smatra da je dosta teško dati stav o ukupnoj visini deficita budžeta RS, ali ako dobavljači nisu dostavili fakture ili su iste “sklonjene”, moguće je da je deficit budžeta RS u prošloj godini i veći od nalaza nezavisnog revizora. 

"No, u svakom slučaju, stanje sa budžetom u RS zadnjih godina je ozbiljno jer nema novih investicija okrenutih izvozu, zapošljavanja i novih direktnih poreza koje su tako potrebne za punjenje budžeta", kazao je Pavlović.

On naglašava da sve dok Tužilaštvo po zakonskoj obavezi iz nalaza revizora ne bude u obavezi da pokrene krivičnu odgovornost svakoga ko se ogriješio na pravila i zakone iz upravljanja javnim sredstvima, do tada neće biti prave odgovornosti i stvarne brige o budžetu i javnim sredstvima građana RS.

(BN)