fbpx

Morbilama zaražena i djeca trudnice

1zaraza

MODRIČA, BANJALUKA - Epidemija morbila proglašena je petak u Modriči, nakon što je utvrđeno da su tri pacijenta, majka trudnica i dvoje djece, pozitivna na virus morbila na ovom području.

Ovo je poslije Istočnog Sarajeva (četiri oboljela), drugo područje u RS gdje je proglašena epidemija.

"Dоm zdrаvljа Mоdričа ćе priјаviti еpidеmiјu s оbzirоm na to dа sе rаdi о tri pоvеzаnа pаciјеntа оbоljеlа оd mоrbilа. Riječ je o djeci od tri i pet godina, za koje ne postoji evidencija da su vakcinisani MRP vakcinom, a članovi su porodice oboljele trudnicе iz Mоdričе", kažu iz Instituta za javno zdravstvo RS.

S оvim nоvim pаciјеntimа, brој оbоljеlih оd mоrbilа u RS pоvеćао sе nа оsаm.

Slobodanka Simić, epidemiolog u Domu zdravlja Modriča, kazala je da trudnica nije ugrožena te da nemaju podatak da je ona bila vakcinisana. Majka i djeca se nalaze na liječenju u dobojskoj bolnici.

Ona dodaje da je ta žena iz Tuzle došla u Modriču. Ne postoji, kako kaže, ni evidencija da su vakcinisani MRP vakcinom otac te porodice i treće dijete.

"Osim majke i dvije djevojčice iz petočlane romske porodice, moguće je da će biti još oboljelih od morbila, jer od 206 djece u Modriči mlađih od 19 godina njih 28 nije vakcinisano protiv virusa malih boginja", kazala je Simićeva.

Ljubica Đekić, direktorica vrtića "Naša radost" iz Modriče, kazala je da budući da je to jedini vrtić u ovom gradu nemaju prijavljene djece oboljele od morbila.

"Svaki dan vršimo dezinfekciju objekta, za svu našu djecu koja borave u vrtiću roditelji nam donose ljekarska uvjerenja, koje dobiju od pedijatra iz Doma zdravlja, gdje stoji da su mališani redovno vakcinisani, tako da se podrazumijeva da su vakcinisani i MRP vakcinom", kazala je Đekićeva.

Branislav Lolić, pedijatar iz Banjaluke, kazao je da su u najvećoj opasnosti od morbila upravo oni pacijenti koji nisu vaksinisani.

"Antivakcinalni pokret, koji je dugo trajao, dao je negativne efekte. Ovo mora biti pouka za budućnost da se takve stvari više ne smiju tolerisati, makar država primjenjivala određena svoja sredstava u smislu kaznene politike, jer se na ovaj način ugrožava bezbjednost", kazao je Lolić.

Prema njegovim riječima, ljudi moraju shvatiti da se s takvim stvarima ne smiju igrati.

"U zadnjih mjesec dana dosta se roditelja javlja da vakciniše djecu", kazao je Lolić.

Dodao je da se epidemija morbila ne razlikuje od epidemije gripa, samo se podiže zdravstveni nivo na viši nivo.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH kazali su da je od početka godine prijavljeno deset slučajeva oboljelih od morbila.

 "Jedan slučaj je potvrđen u referentnoj laboratoriji UKC Sarajevo sredinom februara, četiri osobe oboljele su u Tuzlanskom kantonu, jedna u Kantonu Sarajevo, dvije u Hercegovačko-neretvanskom, jedna u Srednjobosanskom", kazali su iz Zavoda.

Dodaju da je od morbila obolio i jedan pacijent iz Bosanskopodrinjskog kantona i jedan u Unskom-sanskom kantonu.

Jenjavanje gripa sredinom aprila

Da i grip uzima danak, potvrdio je u petak Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica.

"Još imamo svakodnevno veliki broj oboljelih od gripa, a opadanje možemo očekivati tek polovinom aprila", kazao je Drljević.

U Federalnom zavodu za javno zdravstvo su potvrdili da je dosad bilo 14 smrtnih slučajeva. U opštini Breza, kako su neki mediji prenijeli, umrlo je dvogodišnje dijete od gripa. Iz Doma zdravlja Breza kazali su u petak da ne mogu da nam daju nikakve informacije da li je dijete preminulo ili nije.

Prema podacima Istituta za javno zdravstvo RS, u RS nije bilo registrovanih smrtnih slučajeva.

(Nezavisne)