fbpx

Mještani uređuju korita rijeka: Ne možemo samo čekati da nas opet poplavi

Mještani uređuju korita rijeka: Ne možemo samo čekati da nas opet poplavi

Foto: Nezavisne

Mještani Starog Majdana, varošice udaljene desetak kilometara od Sanskog Mosta, organizovali su ovih dana akciju uređenja i čišćenja korita rijeka koje protiču kroz to mjesto, te su pri tome angažovali i teške mašine.

Prema riječima Asmira Talundžića, predstavnika mještana, sve ove radove mještani finansiraju sopstvenim sredstvima, s ciljem da se preveniraju poplave koje su im u više navrata pričinile ogromnu štetu.

"Prije nekoliko mjeseci smo se organizovali i započeli s akcijom prikupljanja novčanih sredstava, a uključili su se brojni mještani, kako oni koji žive tu, tako i iz dijaspore. Poslije toga smo krenuli sa uklanjanjem rastinja duž korita Gračanice i Željeznice, rijeka koje protiču kroz naše naselje. Želimo se osigurati kako ne bi dolazilo do poplava", kazao je Talundžić.

Prema njegovim riječima, o ovim aktivnostima su obavijestili i dobili podršku od nadležnih općinskih službi, a nadaju se kako će se i one u narednom periodu uključiti u ove aktivnosti.

"Mi ćemo svojim sredstvima finansirati radove koliko budemo mogli, a treba reći kako su mnogi mještani pristali da se korita prošire na račun njihovih imanja, kako bi se povećala protočnost rijeka. Sadašnja korita jednostavno ne mogu primiti sve padavine i oborinske vode i potrebno je povećati njihovu zapreminu", kaže Talundžić.

Prema njegovim riječima, u decembru protekle i maju ove godine poplave su pričinile veliku materijalnu štetu, jer su pomenute rijeke, usljed obilnih padavina i bujica, napustile korita, te poplavile na desetine kuća u Starom Majdanu. Tom prilikom pričinjena je ogromna materijalna šteta, a mještani od tada žive u neprestanom strahu da bi se sličan scenario mogao ponoviti.

"Jednostavno, mi smo žrtve klimatskih promjena i u posljednje vrijeme se dešava ono što nije nikada prije. Čim su obilnije kiše, rijeke podivljaju i vode nevjerovatno brzo rastu, a to se može dobrim dijelom pripisati i nekontrolisanoj sječi šume na ovim prostorima. Također, i korita su godinama zapuštena i nisu uređivana", kazao je Talundžić.

Prema njegovim riječima, aktuelnim radovima pogoduju i izuzetno povoljne vremenske prilike za ovo doba godine, a mještani Starog Majdana se nadaju kako poslije ovih aktivnosti u budućnosti rijeke neće plaviti njihove objekte.

Nezavisne