fbpx

Miholjsko ljeto trajaće do utorka

1478172307zaglavna

Natprosječno toplom vremenu koje prevladava ove jeseni dolazi kraj, a kako javlja meteoservis “Severe Weather Europe”, sljedeće sedmice nam dolazi talas hladnog vazduha sa Arktika koji će dovesti do promjene vremena i nižih temperatura.

Ove jeseni uživamo u natprosječno visokim temperaturama za ovo doba godine. Slično vrijeme prevladava širom Evrope, no “Severe Europe” javlja o promjeni vremena koja će se nad Evropom početi razvijati sredinom sljedeće sedmice. Javljaju kako su na bazi globalnih modela prognoza uočili kako će doći do hladne fronte koja će se s arktičkih predjela spustiti ka istočnoj Evropi.

Dodaju kako će se ovaj hladni talas početi razvijati sljedećeg utorka, kada će iznad sjeveroistočne Evrope oslabiti topla fronta. U isto vrijeme će se iznad arktičkog kraja oformiti hladna fronta koja će krenuti prema Skandinaviji. Dok bude prelazila preko Skandinavije, hladna fronta će se razviti i ojačati te će krenuti u smjeru istočne Evrope.

“Severe Weather Europe” javlja i kako će hladni val ojačati dok se bude kretao ka istočnoj Evropi. Hladna fronta će se tada usmjeriti sjevernom prema Mediteranu i Balkanskom poluostrvu.

Od petka će hladna fronta dominirati istočnom Evropom i Balkanskim poluostrvom, a hladna masa vazduha će se ubrzano nastaviti kretati ka jugu te će vjerovatno stići do sjeverozapadne Turske tokom dana. Ipak, očekuje se kako će od subote hladna fronta oslabiti, i to brzim tempom, javlja “Severe Weather Europe”.

Tako je, prema trenutnom modelu prognoze, najvjerovatnije da će novi hladni val vazduha s Arktika zahvatiti istočnu Evropu i Balkansko poluostrvu sljedeće sedmice i tako prekinuti neobično toplo jesenje razdoblje.

Budući da se radi o modelu prognoze, “Severe Weather Europe” javlja da će ova prognoza biti preciznija od vikenda, ali svejedno napominje da je, prema trenutnom modelu, moguće da u nizinama mjestimično padne snijega.

Index.hr