fbpx

Mesna industrija ostaje bez kvalifikovanih radnika: Mesnice vape za mesarima

GEOPR macellvetrrotto Mala

BANJALUKA – Na tržištu poslova koji ne zahtijevaju visok stepen stručne spreme, u Republici Srpskoj najteže je doći do mesara, pekara, limara i kuvara, kažu poslodavci.

Lazo Šešić, predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore RS, ujedno i jedan od najpoznatijih mesara u Banjaluci i vlasnik mesnice, kaže da ima informaciju da će početkom aprila oko 30 mesara iz Banjaluke otići u inostranstvo, gdje im je satnica od 12 do 16 evra.

“Vlada epidemija odlazaka. Svi odoše vani. Završe školu, pohađaju neki kratki kurs jezika i odoše u Njemačku, Švedsku, Dansku”, priča za “Nezavisne” Šešić, dodajući da se, prema njegovim saznanjima, samo desetak đaka upisalo za mesare.

U jednom oglasu na veb-stranici agencije za pronalaženje i zapošljavanje u Bosni i Hercegovini stoji da se trenutno potražuje 15 mesara u Češkoj, a ponuđeni uslovi su dobri.

“Plata je od 1.000 do 1.500 evra, za majstore i do 2.000 evra, plaćeni su smještaj, zdravstveno i socijalno osiguranje. Obezbijeđena je radna oprema, obuća, noževi, protivsječna radna ploča i rukavice”, stoji u tom oglasu.

Šešić se nada da neće doći do toga da mesarske radnje prestanu s radom jer njihovi vlasnici ne mogu naći kvalifikovane mesare.

On kaže da problem nedostatka radnika nije zastupljen samo kad su mesari u pitanju, već i kuvari, pekari, limari i krovopokrivači.

Kako navode iz Poljoprivredne škole u Banjaluci, upisnu normu nisu ispunili kada su u pitanju pekari i mesari, pa je umjesto po 20 učenika upisano po 10, a nekada ih je, kako kažu, u odjeljenju znalo biti čak 40.

Kažu da su prošle školske godine mesari, a ove godine pekari deficitarno zanimanje, što znači da imaju stipendiju grada Banjaluka.

“Kada naši učenici krenu na praksu u klaonice, u industrije za preradu mesa, u zanatske radionice te u prodavnice mesa i mesnih prerađevina, mnogi poslodavci ih vrbuju da se tu i zaposle, jer teško pronalaze kvalifikovane mesare”, pojašnjavaju iz ove škole.

Ovo potvrđuju i poslodavci.

Iz jedne mesnice u Laktašima od oktobra vrte oglas o zapošljavanju više mesara.

“Bukvalno čim nam se neko javi odmah ga zaposlimo. Čak gledamo i da školarce zadržimo kada dođu na praksu. Dosta ih odlazi vani, ali koliko sam upoznat, u zadnje vrijeme se i vraćaju. Ne znam šta je razlog tome, da li su teški uslovi ili je nedovoljno plaćeno”, navodi ovaj vlasnik mesnice.

Izvor: Nezavisne