fbpx

BiH pored pet domaćih pivara više od 100 miliona KM troši na uvoz

shutterstock 118644643

Bosna i Hercegovina prošle godine je potrošila milione KM na kupovinu piva iz drugih zemalja. Pivo se tako i 2017. svrstalo među top uvozne proizvode u BiH što je, smatraju domaći proizvođači, žalosno za zemlju s pet pivara koje mogu zadovoljiti domaće potrebe.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, naša zemlja uvezla je za 11 mjeseci 2017. godine pivo i vrijednosti od 109.162.130 KM. Najviše piva smo uvezli iz Hrvatske, ukupno 57.489.041 kilograma vrijednosti 59.174.134 KM.

Dosta više kilograma piva BiH je prošle godine uvezla iz Srbije, ali je duplo manje platila srbijansko pivo nego hrvatsko. Naime, više od 65 miliona kilograma piva iz Srbije BiH je platila blizu 31 milion KM.

Višemilionska sredstva BiH je potrošila i na uvoz piva iz Slovenije, Crne Gore i Holandije. Druge zemlje čije pivo smo kupovali su Njemačka, Španija, Poljska, Bugarska, Češka, Velika Britanija, Austrija, Mađarska, Rumunija i Moldavija iz koje smo najmanje piva uvezli.

pivo.uv

Foto: Vanjskotrgovinska komora BiH

Nikolas Peni, predsjednik Grupacije proizvođača piva u BiH pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH, govori nam kako kapaciteti pivarske industrije BiH nisu u potpunosti iskorišteni, što je posljedica deficita pivarske industrije BiH u vanjskotrgovinskoj razmjeni.

"Deficit je posljedica toga što se domaće pivare u poslovanju suočavaju s mnogobrojnim poteškoćama kao što je problem transfernih cijena, nepropisnog deklarisanja i drugih necarinskih barijera prilikom izvoza. Primjera radi, neka vrsta standarda u Evropi jeste da je uvoz obično ispod deset posto ukupne potrošnje, u veoma rijetkim slučajevima prelazi 20 posto, dok u našoj zemlji uvoz čini i do 70 posto ukupne potrošnje", pojasnio nam je Peni.

Dobra vijest jeste što su svih pet domaćih pivara, Sarajevska, Bihaćka, Banjalučka, Tuzlanska i Mostarska, u protekloj godini zabilježile malo povećanje prodaje.

"To je odličan pokazatelj da možemo promjeniti trenutno stanje prekomjernog uvoza piva, ukoliko budemo imali kontinuiranu podršku vlasti", naglasio je Peni.

Kako saznajemo, grupacija proizvođača piva, u saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH i Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, uspjela je donekle podići svijest nadležnih institucija o rješavanju problema prekomjernog uvoza piva iz drugih zemalja.

"Prvenstveno, naš cilj je da ubrzamo otklanjanje necarinskih barijera koje usporavaju razvoj izvoza piva. Bitno je istaći da domaćim pivarama nije potreban protekcionizam, već nam je neophodna kontinuirana podrška vlasti u BiH da u potpunosti sprovedu postojeće zakonske odredbe i da se domaći potrošači stave u ravnopravan položaj u odnosu na uvozne", istakao je Peni.

Domaći proizvođači piva zadovoljni su što nije došlo do novog povećanja akciza na pivo s obzirom da su u više navrata vlastima dostavljali argumente koji dokazuju kontraproduktivnost prijedloga povećanja akciza na poslovanje domaćih pivara.

Najznačajnija izvozna tržišta za bh. pivarsku industriju su zemlje iz regije. Međutim, bh. pivare gube priliku da budu konkurentne na domaćem, regionalnom i inostranom tržištu jer je izvoz piva iz BiH podložan raznim necarinskim i drugim barijerama, što direktno pomaže uvozu.

Grupaciju proizvođača piva proteklih godina konstantno poziva nadležne da im pomognu u rješavanju njihovih problema. Sudeći prema rastu uvoza, bh. pivari ne nailaze na dovoljno razumijevanje vlasti što bi moglo dovesti do smanjenja domaće proizvodnje piva i gubitka uposlenih u pivarskoj industriji.

Biznis.ba / Klix.ba