fbpx

Recepti iz hitne službe ne važe u apotekama

20180125173106 462021

Banja Luka - Ogorčena majka uputila je putem društvenih mreža otvoreno pismo u kojem izražava nezadovoljstvo jer joj je nakon pregleda djeteta u banjalučkoj Službi hitne medicinske pomoći propisan lijek koji se nalazi na listi lijekova Fonda zdravstvenog osiguranja RS, ali joj je u jednoj apoteci naplaćen 18 KM uz obrazloženje da se taj sirup samo sa receptom porodičnog doktora ili pedijatra priznaje u apotekama.

“Dijagnoza je gnojna angina, a terapija ospan sirup. Ljubazno doktorica išara listić i kaže da idem u apoteku. Odemo kupiti, kad ono preko 18 KM lijek. Da tuga i jad budu veći, saznam da se isti sirup sa receptom porodičnog doktora ili pedijatra priznaje u apotekama, a papir koji se izda u Hitnoj ne vrijedi”, navodi se u pismu te majke.

Navodi da je dan kasnije tražila recept od pedijatra i otišla u apoteku da refundira novac.

“Odgovor je bio: ‘Ne može se refundirati, trebate sljedeći put sačekati, ne žuriti. Otiđite sutradan kod porodičnog da vam propiše recept, tada će se priznati'”, rekla je ogorčena majka.

Njeno pismo izazvalo je mnogo komentara na društvenim mrežama, a građani su navodili da su često imali slična iskustva.

Kako su za “Nezavisne” rekli u FZO, oni finansiraju one lijekove koji se nalaze na listi lijekova Fonda i koje propisuju ljekari koji za to imaju šifru.

“Konkretno, te šifre dobijaju, osim ljekara porodične medicine, i pedijatri za djecu do šest godina i ginekolozi za žene starije od 15 godina, kao i stomatolozi. Dakle, i oni ljekari za koje je omogućen slobodan izbor, odnosno direktan odlazak bez uputnice porodičnog doktora”, kažu iz FZO.

Napominju da ljekari u hitnoj pomoći nemaju šifru za propisivanje recepata na teret Fonda iz razloga što su dužni da hitne slučajeve zbrinu, uključujući i davanje neophodnih terapija, dok se pacijent ne javi svom ljekaru.

“Budući da se radi o lijeku koji finansira Fond i da je riječ o djetetu, sugerišemo roditeljima da predaju u Fond zahtjev za refundaciju troškova i biće im refundiran novac”, naveli su iz Fonda.

U banjalučkom Domu zdravlja kažu da na teret FZO RS recepte sa liste lijekova mogu propisivati samo specijalisti porodične medicine, pedijatri i ginekolozi, te da se većina lijekova koji se daju u Službi hitne medicinske pomoći nalazi u ampuliranom obliku.

“U slučaju da stanje pacijenta zahtijeva propisivanje lijekova na recept, doktori iz Službe hitne medicinske pomoći mogu propisati lijekove na recept, ali pacijentu kažu da će lijek morati kupiti”, kažu iz Doma zdravlja.

Rada Amidžić, predsjednik Farmaceutskog društva RS, ističe da nakon dopisa Inspektorata RS krajem oktobra lani isključivo svi lijekovi koji su sa režimom izdavanja na recept moraju imati recept od porodičnog doktora.

“Farmaceut mora imati odgovarajuću dokumentaciju od doktora i to skenirati, odnosno dokumentovati. Eto, to je, na primjer, situacija pacijenta iz hitne pomoći ili kada se pacijenti otpuste vikendom iz bolnice i na otpusnoj listi imaju terapiju koja im je propisana i treba da čekaju termin kod porodičnog doktora da bi mogli podići recepte”, navela je ona.

Dodaje da su uputili dopis Inspektoratu RS u kojem su agrumentovali zašto takav pristup nije dobar, jer su u prvom planu pacijenti, kojima su na neki način uskraćena prava na terapiju. Početkom februara trebalo bi da održe sastanak sa Inspektoratom RS.

(Nezavisne)