fbpx

Mediteran daleko najpogibeljnija granica za migrante

5more

Više od 33.000 migranata poginulo je na moru pokušavajući da se domognu evropskih obala u ovom stoljeću, čineći Mediteran "daleko najpogibeljnijom granicom", saopćila je u petak agencija UN-a za migracije.

Nakon rekordnog broja dolazaka između 2014. i 2016. godine, sporazum EU s Turskom kako bi se prekinuli dolasci iz Grčke, i robusnije patrole kod libijske obale značajno su usporili priliv ljudi, navodi se u saopćenju iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM). 

Profesor Philippe Fargues s  Evropskog univerzitetskog Instituta u Firenci, autor izvještaja, izjavio je da brojke objavljene u tom izvještaju najvjerovatnije potcjenjuju stvarni obim ljudske tragedije.

- U izvještaju se navodi da je javljeno o pogibiji ili nestanku 33.761 migranta na Mediteranu između 2000. i 2017. godine. Ta brojka je zaključna s 30. junom - izjavio je zvaničnik IOM-a Jorge Galindo na brifingu za novinare u Ženevi.

- Izvještaj zaključuje da je mediteranska granica Evrope daleko najpogibeljnija u svijetu - istakao je.  

- Do sada je u ovoj godini oko 161.000 migranata i izbjeglica stiglo u Evropu morskim putem, od kojih je oko 75 posto stiglo u Italiju a ostatak u Grčku, Kipar i Španiju, sudeći po brojkama IOM-a. Skoro 3.000 ih je poginulo ili nestalo, navodi se u izvještaju, prenosi agencija Reuters.

(Fena)